12 مهر 1397 - 9:13
شناسه خبر: 7195
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
در دیدار فعالان صنایع غذایی کشور با رئیس مجلس چه گذشت؟
پایگاه خبری اتاق تهران
در نشست مدیران بنگاههای تولیدی و صاحبان صنایع غذایی و کشاورزی با رییس مجلس شورای اسلامی، موانع و مشکلاتی که واحدهای تولیدی صنعت غذا با آن دست به گریبان هستند، از سوی نمایندگان بخش خصوصی به بحث گذاشته شد.
در این دیدار که به میزبانی مشترک کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران و کمیسیون کشاورزی مجلس برگزار شد، نزدیک به 70 فعال بخش خصوصی حضور داشتند. همچنین وزیر جهاد کشاورزی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و نیز رییس سازمان امور مالیاتی کشور از دیگر حاضران این جلسه بودند.
در ابتدای این نشست، احمدعلی کیخا، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور چندی پیش خود در نشست کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران، به برخی از جدیترین مشکلات مطرح شده در این نشست از سوی فعالان بخش خصوصی اشاره کرد. او در این دیدار خلاصهای از آنچه اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در دیدار خود به او گفته بودند، ارائه کرد و از رئیس مجلس خواست تا نسبت به حل مشکلات این حوزهها توجه ویژه داشته باشد.
فعالان بخش خصوصی، از جمله کاوه زرگران، دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران هم در این نشست به بیان نظرات و دیدگاههای خود پرداختند و در حضور نمایندگان دولت و مجلس از مشکلات موجود و راهکارهای رفع آن گفتند.
ابتدا فعالان صنایع لبنی، یکی از مشکلات جدی واحدهای تولیدی این حوزه را، گرانی و کاهش عرضه شیرخام عنوان کردند به طوری که کارخانههای لبنی کشور روزانه نیازمند 19 هزار تن شیرخام برای تولید محصولات هستند در حالی که این رقم 4 تا 5 هزار تن کاهش پیدا کرده است. علت این اتفاق نیز گرانی نهادههای دامی و فروش شیرخام به واحدهای شیرخشک از سوی برخی دامداران عنوان شد.
فعالان صنعت غذا به ویژه آب معدنی افزایش قیمت مواد اولیه تولید بطری در کشور و کاهش عرضه آن را مشکل عمده خود عنوان کردند که باعث کاهش تولید و افزایش قیمت تمام شده کالاهایشان شده است.
نیاز به نقدینگی و اعطای محدود تسهیلات از سوی بانک کشاورزی یکی دیگر از مشکلات کنونی فعالان بخش خصوصی بود. در شرایط فعلی مسائلی نظیر عدم امکان استفاده از خطوط ریفاینانس بانکهای اروپایی توسط واحدهای تولیدی و عدم تخصیص توسط بانک مرکزی و همچنین کاهش مهلت زمان رفع تعهد ارزی از 9 ماه به 3 ماه، بر مشکلات این صنعت افزوده است.
فعالان بخش خصوصی همچنین به مشکلات سامانه نیما در تخصیص ارز موردنیاز به واحدهای تولیدی اشاره کرده و گفتند که محدودیتهای موجود موجب شده تنها گروه اندکی بتوانند از ارز این سامانه استفاده کنند، حال آنکه این محدودیتها نه تنها چالشهای ارزی را افزایش خواهد داد بلکه موجب ایجاد رانت و فساد در تخصیص آن و انحراف منابع ارزی خواهد شد که لازم است با اصلاح شاخصهای اعتبار دریافتکننده و امکان استفاده طیف وسیعی از متقاضیان با اعمال کنترلهای دقیق، جلوی فساد گرفته شود.
درخواست تنفس 6 ماهه به بخش کشاورزی در اجرای دستورالعمل و ضوابط اجرایی رفع تعهد ارزی صادرکنندگان و برگشت ارز حاصل از صادرات کالا به چرخه اقتصادی کشور با توجه به شرایط ویژه این بخش و چالشهای موجود در صادرات از خواستهها و مطالبات فعالان بخش خصوصی در این حوزه بود.
آنها همچنین، کاهش 33 درصدی واردات روغنخام و کمبود ذخایر روغنخام بخش خصوصی، مشکلات صنعت طیور و عدم مدیریت بیماری آنفوآنزا توسط دولت و گسترش آن در سال جاری، نبود زیرساختهای اطلاعاتی در حوزه صادرات محصولات کشاورزی، ناپایداری سیاستهای دولت در حوزه نظام ارزی، عدم تسویه بدهی دولت به بخشهای کشاورزی و نیز ناهماهنگی در میان دستگاههای دولتی را از دیگر چالشهایی عنوان کردند که بخش خصوصی در صنعت غذا با آن دست به گریبان است.
آمارهای دولتی و محدودیتها
در ادامه این نشست، حجتی وزیر جهاد کشاورزی به خلاصهای از آمار واردات بخش کشاورزی و افزایش واردات اقلامی نظیر جو، گوشت، برنج در سال جاری اشاره کرد و گزارشی از تخصیص ارز به برخی اقلام نظیر چای را ارائه داد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز گزارشی از صادرات گروههای مختلف کشاورزی و غذایی را ارائه کرد یادآور شد که محدودیت در اقلامی ایجاد شده که بیم کمبود در بازار داخل میرفت. ضمن آنکه صادرات ماههای گذشته این بخش از کالاها نیز رشد غیرمعقول داشته است.
دولت به مصوبات مجلس احترام بگذارد
رییس مجلس شورای اسلامی نیز در این دیدار، با بیان اینکه کشور در شرایط متفاوتی نسبت به گذشته به سر میبرد، گفت: تحریمهای آمریکا ناجوانمردانه، همهجانبه و موثر است البته این کشور در اعمال این تحریمها موفق نخواهد بود اما کار خود را انجام میدهد از این رو، باید دولت و بخش خصوصی با یکدیگر در این موضوع همفکر باشند، ضمن آنکه این تصوری که برای آمریکاییها به وجود آمده که با اعمال تحریمها میتوانند بر اراده ملت ایران تأثیر بگذارند ناموفق خواهند بود.
علی لاریجانی با بیان اینکه بسیاری از کشورها رفتارهای آمریکا در مواجه با ایران را قبول ندارند، افزود: بخش دیپلماسی کشور و تمام نهادهای دیگر برای اینکه این معضل در کشور رفع شود تلاش میکنند.
وی با تاکید بر اینکه موضوع تولید برای مسئولان کشور یک مسئله مهم است، ادامه داد: برای مشکلاتی که در بخش تولید کشور وجود دارد باید راهحلی اتخاذ شود و نباید اجازه داد نظم در کشور به هم بریزد. وی با بیان اینکه سال گذشته مجلس مصوب کرد که درصدی از واردات به عنوان مشوق صادراتی به بخش صادرات اختصاص یابد، تصریح کرد: دولت نباید از این مصوبه تخلف کند و کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی باید پیگیری کند تا منابعی که در مجلس برای پشتیبانی از صادرات در نظر گرفته تأمین شود تا بخشهای صادراتی کشور ناتوان نشوند.
دولت با بخش خصوصی مشورت کند
رییس مجلس با بیان اینکه دولت باید درباره اتخاذ تصمیمهای اقتصادی با بخش خصوصی مشورت کند، افزود: مجلس از ظرفیتهای بخش خصوصی در بخشهای مختلف استفاده میکند و حتی در آییننامه داخلی ذکر شده که در صحن علنی در کنار نماینده دولت، نماینده بخش خصوصی نیز میتواند نظرات خود را بیان کند. وی ادامه داد: اگر وزارتخانهها نیز با مشورت بخش خصوصی تصمیمهای خود را اتخاذ کنند پسندیده است و اگر استفاده از مشورتهای بخش خصوصی به قانونگذاری نیاز دارد بخش خصوصی میتواند پیشنهاد خود را به مجلس ارائه دهد تا تبدیل به یک قانون شود.
لاریجانی با انتقاد از صدور بخشنامههای شبانه،گفت: در خصوص صدور بخشنامهها باید با بخش خصوصی مشورت شده و به آنها زمان مورد نیاز برای تطابق با بخشنامه داده شود تا فعالان اقتصادی بتوانند وضعیت خود را با شرایط جدید سامان دهند. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای سرمایه در گردش کارخانهها با قیمت کنونی ارز باید تدبیر بیشتری شود، افزود: تسهیلات بانکها باید به سمت بخش کشاورزی و صنعت سوق داده شوند و بیشتر تسهیلات به این بخش اختصاص داده شود البته به صورت طبیعی بانکها علاقه دارند که تسهیلات را به بخشهای بازرگانی که سود بیشتری دارد اختصاص دهند لذا باید بانکها در این بخش الزام شوند تا تسهیلات بیشتری در اختیار بخش کشاورزی و صنعت قرار دهند.
وی در ادامه افزود: باید به سرمایه در گردش بخشهای تولیدی توجه بیشتری شود و برای الزام بانکها میتوان در شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تدبیری اندیشید البته بانکها در درون خود مشکلاتی دارند اما در شرایط فعلی حتی میتوان یارانههایی به تولیدکنندگان اختصاص داد تا سرپا مانده و مشکل کارگری پیدا نکنند. لاریجانی تصریح کرد: اگر امکانپذیر باشد میتوان منابعی از صندوق توسعه ملی برای کمک به بخش تولید اختصاص داد.
تعیین تکلیف قانون مالیات بر ارزش افزوده
رییس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه مالیات بر ارزش افزوده در کمیسیون اقتصادی مراحل نهایی را طی میکند، تاکید کرد: کمیسیون بر اساس زمانبندی تعیین شده گزارش لایحه مالیات بر ارزش افزوده را به مجلس ارائه نداد اما موضوع صندوق مکانیزه فروش در دستور کار مجلس است و لایحه مالیات بر ارزش افزوده در مراحل نهایی بوده و در دستور کار مجلس قرار میگیرد. وی با بیان اینکه در خصوص برخوردهای تعزیراتی در برخی مواقع بیدقتیهایی صورت گرفته است، افزود: سازمان تعزیرات بخشی از بدنه دولت بوده و خود دولت باید آن را هماهنگ کند و ارتباطی با قوه قضائیه ندارد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه شرکتهای خوشنام که شناسنامه شفافی دارند کالاها را انبار نمیکنند، ادامه داد: برخی انبارها در این بخش تخلفاتی انجام دادهاند لذا باید همیت ملی در کشور ایجاد شود تا در این شرایط همه به یکدیگر کمک کنند و اگر بخشی نیازهای مردم را انبار کنند امری پسندیده نبوده و خیانت به مردم بوده که به آنها صدمه میزند. رییس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: باید نظم بیشتری در خصوص انبارهای کالا ایجاد شود و به وزیر دادگستری تأکید شود که دقت بیشتری در این بخش داشته باشد.
باید فکری به حال بدهی به کارخانهها کرد
وی با بیان اینکه مشکلاتی در حوزه تولید آب معدنی و روغن ایجاد شده است، افزود: قیمت محصولات پتروشیمی افزایش یافته و کارخانههای تولید آب معدنی و روغن در تامین و تولید بستهبندی محصولات دچار مشکل شدهاند که باید دقت لازم در این بخش صورت گرفته و تجدیدنظر شود. لاریجانی با تاکید بر اینکه اگر پتروشیمیها با قیمت واقعی محصولات خود را در اختیار تولیدکنندگان قرار نداده اند باید لحاظ یا از سویی دیگر به آنها کمک شود، ادامه داد: باید فکری به حال بدهی به کارخانهها کرد و ارزیابی شود که مکانیزم حل بدهیهایی که برای کارخانهها دست و پاگیر شده چیست و اگر در دولت و شورا بتوان در این بخش حمایتی از کارخانهها انجام داد حتما این اقدام صورت میگیرد.
دو نرخی شدن ارز رانتهایی ایجاد میکند
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز در حال حاضر در کشور مطرح است، تصریح کرد: استدلالهای کافی برای اینکه نرخ ارز دو نرخی نباشد وجود داشته چرا که دو نرخی شدن ارز رانتهایی ایجاد میکند اما شرایط بازار وضعیت طبیعی نداشته و عوامل مختلفی روی آن تأثیر گذاشته است و مجموعه اقتصاددانان نیز معتقد هستند که وضعیتی که در بازار غیرثانویه به وجود آمده معلول شرایط اقتصادی کشور نبوده و شرایط دیگری این وضعیت را تحمیل کرده است.
وی با تأکید بر اینکه پیمانسپاری که برخی آن را حالت مضیقه برای خود میدانند مسئلهای دائمی نخواهد بود، افزود: در شرایط فعلی چارهای جز پیمانسپاری نبود به ویژه برای کسانی که صادرات به عراق و افغانستان دارند البته بحثهایی شده تا این افراد بتوانند با ارزهای بومی این کشورها فعالیتهای خود را انجام دهند.
رییس مجلس همچنین در خصوص مشکلات اجرای بند (و) تبصره 16 قانون بودجه سال 97 در خصوص بخشودگی سود و جرایم بانکی افزود: این قانون باید حتماً اجرا شود و موارد بخشودگی حتما انجام شود و اگر تعمدی اجرا نشده جلوی آن گرفته شود و بخش نظارتی روی آن اعمال شده و در صورت نیاز ماده 236 آییننامه داخلی در این خصوص اجرا و با متخلف بررسی شود. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید شبه انحصار در تولید مرغ اجداد وجود داشته باشد، گفت: اگر زمینهای برای فعالیتها و سرمایهگذاری دیگران در تولید مرغ اجداد وجود داشته باشد باید شرایط آن فراهم شود و شرایط مساوی برای همه ایجاد کرد و بنیاد شهید نیز در تولید این مرغ باید با سایر شرکتها رقابت کند.
وی با تأکید بر اینکه زمانبندی و ساماندهی در خصوص واردات با نرخ ارز گذشته صورت گرفته است، افزود: باید قبول کرد زمانی که بازار ثانویه ایجاد شده و رسمی میشود کالاها نیز بر اساس بازار ثانویه به فروش میرسد بنابراین اجناسی که در گذشته وارد شده و به فروش رسیده شامل پرداخت مابهالتفاوت نمیشوند اما افرادی که اکنون می خواهند کالاهای خود را به فروش برسانند باید مابهالتفاوت را پرداخت کنند. لاریجانی با بیان اینکه کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی باید جلساتی برگزار کرده و به راهحلها در خصوص کمک به صنایع غذایی کشور برسند، ادامه داد: برخی موضوعات موقتی و اجرایی است که تولیدکنندگان میتوانند این موضوعات به وزیر جهاد کشاورزی و وزیر صنعت، معدن و تجارت ارائه دهند تا در دولت اصلاح شود و اگر موضوعات به هماهنگیهایی نیاز دارد در شورای هماهنگی اقتصادی قوای سهگانه مطرح میشود.
وی تأکید کرد: در حال حاضر مشکلاتی برای تمام کشور به وجود آمده که باید با امیدواری این مسائل را دنبال کرده و باید بدانند که همه به دنبال رفع این مشکلات هستند که اگر راهحلی برای رفع آن ارائه شود حتماً پیگیری میشود. رییس قوه مقننه با بیان اینکه کشاورزی و صنایع غذایی جزو اولویتهای کشور است، تصریح کرد: اگر بخشی از مشکلات تولیدکنندگان رفع شود جهشهای بیشتری در صادرات حاصل میشود.