24 مرداد 1396 - 13:15
شناسه خبر: 6280
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
برداشت لاین جدید برنج مقاوم به خشکی در آستانه اشرفیه
خبرگزاری ایرنا
عضو هیأت علمی پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای عصر دوشنبه در حاشیه بازدید از اجرای این طرح در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این طرح با صفات کیفی و کمی برتر و با استفاده از روش موتاسیون بریدینگ و راهکارهای مولکولی در مزرعه ای به مساحت حدود 700 متر مربع اجرا شده است.
محمدطاهر حلاجیان با یادآوری اینکه کشت این رقم جدید برنج در 22 اردیبهشت ماه انجام شده، افزود: محصول لاین جدید طاهر هم اکنون آماده برداشت است.
وی تولید ارقام برنج با کیفیت با سطح عملکرد بالا در شرایط خشکی و کم آبی را از جمله اهداف این طرح عنوان و اضافه کرد: تحقیقات در زمینه تولید ارقام جدید برنج که به خشکی مقاوم باشند، از سال 1388 و با همکاری سازمان انرژی اتمی و موسسه تحقیقات برنج کشور آغاز و در سال های اخیر به نتیجه رسیده است.
به گفته حلاجیان، اجرای آزمایشی این طرح امسال در دیگر شهرهای گیلان مانند لنگرود، خشکبیجار، شفت، صومعه سرا و تالش و همچنین یک منطقه در استان مازندران انجام شده است.
وی ادامه داد: لاین طاهر، از طارم محلی مازندران گرفته شده، ساقه های این لاین حدود 30 سانتیمتر کوتاه تر از دیگر انواع برنج است و 2 هفته زودتر به بار می نشیند.
وی ساقه های این لاین را در مقابل باد و باران مقاوم دانست و اظهار داشت: بطور میانگین در هر هکتار از سطح زیر کشت این لاین در شرایط طبیعی، حدود 5/5 تا شش تن شلتوک به دست می آید.
حلاجیان افزود: این میزان برداشت شلتوک از لاین طاهر در شرایط خشکی و کم آبی، به سه تا 5 / 3 تن در هر هکتار می رسد.
وی با اشاره به استقبال کشاورزان و اجرای موفقیت آمیز این طرح گفت: بذر این لاین در سال زراعی آینده، آماده عرضه به کشاورزان است.
معاون موسسه تحقیقات برنج کشور نیز در خصوص اجرای این طرح گفت: مقاوم بودن لاین طاهر در مقابل تنش خشکی، می تواند در صرفه جویی مصرف آب زراعی نقش موثری داشته باشد.
علی اکبر عبادی افزود: لاین طاهر بدون آنکه خسارت محسوسی داشته باشد، می تواند در مقابل کم آبی و خشکی مقاومت کند و در انتهای مراحل رشد خود مقاوم به خشکی می شود.
وی کیفیت پخت لاین طاهر با دیگر برنج های محلی را برابر دانست و ابراز امیدواری کرد که با توجه به اجرای موفق این طرح ، تولید برنج طاهر مورد توجه کشاورزان قرار بگیرد.
همت علی نبات پور کشاورز آستانه ای که لاین جدید برنج طاهر را بطور آزمایشی در زمین زراعی خود کشت کرده نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا بیان داشت: بذر این برنج از سوی اداره جهاد کشاورزی در اختیارم قرار گرفت و این نوع، در مقابل آفات برج مقاوم و میزان و کیفیت خوشه دهی آن در شرایط کم آبی، خوب است.
موسسه تحقیقات برنج کشور با جمع آوری ارقام بومی و ثبت مشخصات آنها با هدف تهیه لاین های خالص از طریق روش های گزینش توده ای و انفرادی از سال 1339 در گیلان و 1342 در مازندران فعالیت خود را آغاز کرد.
هدایت فعالیت های تحقیقاتی برنج در سایر مناطق کشور نیز به عهده این موسسه است. نتایج حاصل از تحقیقات برنج در زمینه های مختلف از طریق اجرای طرح های تحقیقی ترویجی، طرح های مشابه و متعاقب آن انتشار گزارش های پژوهشی به طور مستقل و نشریات ترویجی با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و معاونت ترویج و نظام بهره برداری به شالیکاران انتقال می یابد.
موسسه تحقیقات برنج کشور در راستای توسعه همکاری های بین المللی قرارداد مشترکی با موسسه بین المللی تحقیقات برنج واقع در فیلیپین دارد. این دو موسسه در زمینه تبادل اطلاعات کارشناس و برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت تربیت نیروی انسانی در مقطع دکتری و اجرای طرح های تحقیقاتی بین المللی همکاری دارند.
استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه یک میلیون و 160 تن شلتوک از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با کیفیت بدست می آید.
استان گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود.
بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
آستانه اشرفیه 23 هزار و 570 هکتار اراضی زیر کشت برنج دارد و ارقام هاشمی، علی کاظمی، لاهیجان جو و جمشید جو در زمین های شالیزاری این شهرستان کاشته می شود.
آستانه اشرفیه در 35 کیلومتری شرق مرکز استان گیلان واقع است.