15 مرداد 1396 - 9:14
شناسه خبر: 6229
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گزارش داد؛
شاخص قیمت مواد غذایی در ماه جولای برای سومین ماه متوالی افزایش یافت
کانون انجمن های صنایع غذایی ایران
شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه جولای سال جاری، با 3/9 واحد (2/3 درصد) افزایش نسبت به ماه ژوئن، به طور متوسط 179/1 واحد بوده است. با این افزایش، شاخص قیمت مواد غذایی فائو 16/6 واحد (10/2 درصد) بالاتر از مقدار مشابه سال قبل خود قرار گرفته و به بالاترین مقدار خود از سال ۲۰۱۵ میلادی رسیده است. مجموعه ای از عواملی چون محدودیتهای عرضه و نوسانات ارزی، افزایش قیمت انواع غلات، شکر و لبنیات را به دنبال داشته است. در عوض قیمت گوشت ثابت مانده و شاخص قیمت روغن نباتی روندی کاهشی را تجربه کرده است.
شاخص قیمت غلات فائو
شاخص قیمت غلات فائو با ۸ واحد (1/5 درصد) افزایش نسبت به ماه قبل و 14/1 واحد (9/5 درصد) افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل، به طور متوسط 162/2 واحد بوده است. قیمت غلات در سه ماه گذشته به طور پیوسته روندی افزایشی داشته است و عمده این افزایش در نتیجه رشد قیمت جهانی گندم و تا حدودی برنج بوده است؛ گرما و خشکی هوا، وضعیت تولید گندم در آمریکای شمالی را با شرایط سختی روبرو کرده است و بر نگرانی ها درباره وضعیت کیفی گندم، بالاخص به لحاظ میزان پروتئین موجود در آن، افزوده است. شرایط آب و هوایی بر قیمت برنج نیز تاثیرگذار بوده است. در عوض، رشد سرعت خرید خارجی توسط چینی ها از طرفی و شرایط مناسب آب و هوایی مناسب آمریکا از طرف دیگر، قیمت ذرت را تا حد زیادی ثابت نگه داشته است.
شاخص قیمت روغن نباتی فائو
شاخص قیمت روغن نباتی فائو با 1/8 واحد (۱/۱ درصد) کاهش نسبت به ماه ژوئن، در ماه جولای به طور میانگین 160/4 واحد بوده است و با این کاهش به کمترین میزان خود از ماه آگوست ۲۰۱۶ رسیده است. علت اصلی این کاهش را میتوان به روغن پالم نسبت داد؛ کالایی کلیدی در شاخص قیمت روغن نباتی. قیمت های جهانی روغن پالم، بدون توجه به ذخایر پایین این کالا، به دنبال چشم انداز مثبت تولید در کشورهای آسیای جنوب شرقی و تقاضای ضعیف وارداتی، کماکان روندی کاهشی دارند.
از طرف دیگر، قیمت های جهانی روغن سویا در ماه جولای ثابت بوده اند؛ علت اصلی این ثبات قیمت، افزایش نگرانی ها درباره شرایط رشد سویا در مناطقی از آمریکاست که آب و هوای خشکی دارند. قیمت روغن آفتابگردان و کلزا نیز افزایش داشته اند و این افزایش جلوی کاهش چشمگیر شاخص قیمت روغن نباتی را گرفته است.
شاخص قیمت لبنیات فائو
شاخص قیمت لبنیات فائو نیز با 7/6 واحد (3/6 درصد) افزایش نسبت به ماه قبل و 74/3 واحد (52/2 درصد) نسبت به ماه مشابه سال قبل، در ماه جولای به طور متوسط 216/6 واحد بوده است. با وجود این افزایش چشمگیر، این شاخص همچنان ۲۱ درصد پائینتر از بیشترین مقدار خود در فوریه ۲۰۱۴ است. در حالی که قیمت های جهانی کره، پنیر و پودر شیر کامل در این ماه افزایش داشته است، قیمت پودر شیر بدون خامه روندی کاهشی را تجربه کرده است. موجودی محدود ذخایر صادراتی کره، قیمت های جهانی این کالا را به سطح جدیدی افزایش داده و فاصله قیمت کره را با دیگر فرآورده های لبنی بیش از پیش افزایش داده است. افزایش خرید از جانب واردکنندگان آسیایی، سبب تقویت قیمت های جهانی پنیر شده است و قیمت پودر شیر بدون خامه به علت تقاضای کم و دورنمای عرضه بالا توسط اتحادیه اروپا، کاهش یافته است.
شاخص قیمت گوشت فائو
شاخص قیمت گوشت فائو در ماه جولای نسبت به ماه قبل تغییر چندانی نداشته و به طور متوسط 175/1 واحد بوده است؛ به طوری که در این سطح قیمتی، 8/2 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافته و 17/4 درصد نسبت به بالاترین مقدار خود در آگوست ۲۰۱۴ کاهش یافته است. افزایش قیمت گوشت گوسفندی با کاهش قیمت گوشت گاو، خوک و مرغ خنثی شده است. در مورد گوشت گاو میتوان گفت، کاهش قیمت های این محصول به دنبال افزایش تولید داخلی و کاهش تقاضای وارداتی از سوی ایالات متحده آمریکا رخ داده است. در حالی که بازار بین المللی برای تامین گوشت خوک و مرغ با کمبودی مواجه نیست، قیمت های جهانی این کالاها میتوانستند در صورت عدم وجود تقاضای بالای مصرف کننده، کاهش یابند. قیمت جهانی گوشت گوسفندی برای چهارمین ماه متوالی افزایش داشته است که گویای کاهش صادرات این کالا از منطقه اقیانوسیه است.
شاخص قیمت شکر فائو
شاخص قیمت شکر فائو با 10/2 واحد (5/2 درصد) افزایش نسبت به ماه قبل، به میانگین 207/5 واحد رسیده است؛ با وجود این افزایش ، همچنان ۲۶ درصد نسبت به سال قبل کمتر است. از ابتدای سال ۲۰۱۷ میلادی، این اولین ماهی است که قیمت های جهانی این کالا افزایش را تجربه کرده اند. افزایش ارزش پول برزیل، اصلی ترین عامل این چرخش قیمتی بوده است؛ شرایط مطلوب آب و هوایی، افزایش برداشت محصول برزیل، بزرگترین تولیدکننده شکر دنیا، و توسعه برداشت این محصول در تایلند و هند را به دنبال داشته است.