19 مهر 1395 - 9:14
شناسه خبر: 4587
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران گزارش «فائو» از قیمت موادغذایی را بررسی کرد
گرانی 10 درصدی محصولات کشاورزی و غذایی در یک سال گذشته؛ شکر و لبنیات عامل اصلی رشد شاخصها بودند
گزارش ماهانه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان میدهد شاخص قیمت محصولات غذایی و کشاورزی در یکسال گذشته در جهان 10 درصد افزایش داشته؛ افزایشی که به دلیل گرانی قابل توجه شکر و لبنیات در ماههای گذشته رخ داده. این در حالی است که طی یکسال گذشته قیمت غلات حدود 9 درصد کاهش را تجربه کرده است.
به گزارش کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، فائو در گزارش ماه سپتامبر خود تاکید کرده تا پایان این ماه (9 مهر 95) شاخص قیمت غذای فائو نسبت به ماه پیش از آن (آگوست) 2.9 درصد و نسبت به سال گذشته در همین هنگام، 10 درصد افزایش را تجربه کرده است. بنا بر گزارش فائو، این افزایش حدود 3 درصدی از ماه مارس سال 2015 (فروردین 1394) بالاترین میزان رشد ماهانه را ثبت کرده و بدین ترتیب شاخص قیمت موادغذایی و کشاورزی در ماه سپتامبر به بیشترین میزان خود رسیده است.
بر اساس این گزارش از ابتدای سال 2016 شاخص قیمت فائو روند رو به رشدی داشته که بهدلیل افزایش قیمت شکر، لبنیات، روغن و گوشت بوده است. البته افزایش 2.9 درصدی شاخص قیمت فائو در ماه گذشته بیشتر متاثر از افزایش قیمت شکر و لبنیات بوده است.
ارزانی 8.9 درصدی غلات در یک سال گذشته
نکته جالب توجه در گزارش فائو آن است که قیمت غلات در ماه سپتامبر نسبت به ماه پیش از آن 1.9 درصد کاهش داشته و نرخ غلات نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 8.9 درصد ارزانتر شده است. بازارهای جهانی در ماه سپتامبر برای سومین ماه پیاپی شاهد افت قیمت غلات بود که بهدلیل افزایش تولید جهانی است. امسال آمار تولید گندم به همراه بازگشت تولید جهانی برنج به شرایط قبل و تولید بالاتر از حد نرمال غلات دانه درشت بهخصوص ذرت، تاثیر زیادی بر روی کاهش قیمت غلات داشت.
ذخایر روغن پالم با کاهش روبرو بود
آمارهای فائو در خصوص قیمت روغن نباتی نشان میدهد این دسته از محصولات کشاورزی و غذایی نسبت به ماه آگوست سال جاری (مردادماه) 1.7 درصد رشد داشته که به دلیل افزایش قیمت روغن پالم، سویا و کلزا است. این در حالی است که قیمت روغن پالم همچنان رو به افزایش است زیرا که تولید آن نسبت به میزان پیشبینی شده کمتر بوده و ذخایر جهانی در کشورهای صادرکننده و واردکننده کاهش داشته است. قیمت جهانی روغن سویا بهدلیل کمبود منابع در دسترس نیز افزایش داشته است. در حالی که روغن کلزا به علت افت تولید جهانی برای سومین سال پیاپی در سال 2016 شاهد افزایش قیمت بود.
لبنیات 38 درصد گران شده است
از سوی دیگر شاخص قیمت لبنیات فائو در ماه سپتامبر نشان میدهد که نسبت به ماه پیش از آن با رشد قابل توجه 13.8 درصدی مواجه بوده است. این افزایش قیمت ناشی از گرانی تمام محصولات لبنی است. به خصوص قیمت کره که به دلیل کاهش ذخایر و افزایش نیاز در اتحادیه اروپا رشد داشته است. آنچه بازارهای جهانی را با شوک مواجه کرده افزایش 38 درصدی قیمت لبنیات از ماه آوریل است.
نیاز جهانی باعث گرانی قیمت گوشت
بخشی از گزارش ماهانه فائو به شاخص قیمت گوشت اختصاص دارد که بر اساس آن قیمت محصولات گوشتی نسبت به ماه قبل تغییری نداشته است. اما بررسی شاخصها نشان میدهد از ماه ژانویه (دی ماه 1394) که شاخص به پایینترین میزان خود رسیده بود، قیمت گوشت با رشد 12.6 درصدی روبرو بوده است. افزایش نیاز جهانی بهخصوص در آسیا سبب افزایش قیمت طیور شده و کاهش ذخایر جهان باعث افزایش قیمت گوشت گوسفند شده است. از طرفی رشد تولید گوشت گوسفندی در آمریکا نیاز به واردات را کاهش داده که به منظور مهار افزایش قیمت این محصول صورت گرفته است.
افزایش 6.7درصدی شکر در یک ماه
یکی از دلایل افزایش 10 درصدی مواد غذایی و کشاورزی در یک سال گذشته، افزایش قیمت شکر بوده است. گزارش فائو هم این واقعیت را تایید میکند، که قیمت شکر در ماه سپتامبر با رشد 6.7 درصدی نسبت به ماه آگوست برای پنجمین ماه متوالی افزایش قیمت را تجربه کرده است. دلیل آخرین افزایش قیمت جهانی شکر به دلیل شرایط آب و هوایی نامناسب در برزیل دومین تولید کننده بزرگ شکر بود. همچنین کمبود ذخایر در تایلند و چین عامل فشار بیشتر بر بازار و در نتیجه به افزایش قیمتها منجر شد.