26 بهمن 1394 - 17:3
شناسه خبر: 4008
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
جلسه هم اندیشی انجمن های صنایع غذایی و پژوهشکده علوم و صنایع غذایی برگزار شد
صبح امروز گردهمایی هم اندیشی پژوهشکده علوم صنایع غذایی با حضور اعضای کانون صنایع غذایی ایران و همچنین دبیران و مدیران انجمن های صنایع غذایی در وزارت صنعت، معدن و کشاورزی برگزار شد.
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران؛ در این جلسه مدیران پژوهشکده صنایع غذایی به ارائه گزارش و آخرین آمار و ارقام در زمینه صنایع غذایی و سیاست های غذایی داخلی و بین المللی پرداختند. دکتر کدخدایی رئیس پژوهشكده علوم و صنایع غذایی وزارت علوم در این جلسه گفت: رویکرد مصرف کننده صنایع غذایی امروز با مصرف کننده 20 سال قبل تفاوت های بسیاری دارد و تمامی این موارد باید مدنظر فعالان صنایع غذایی قرار بگیرد. در حال حاضر بیش از یک سوم نیروی کار جهانی در عرصه صنایع غذایی فعالیت کرده و گردش ملی زنجیره کل غذا (تولید، فرآوری، توزیع و فروش ) بالغ بر 7 تریلیون دلار است. با این حال 10 شرکت تولیدی صنایع غذایی بیش از 1.5 میلیون پرسنل داشته و 10 درصد اقتصاد جهان به تنهایی در اختیار این 10 شرکت مانند نستله، مارس، کولاکولا و پپسی قرار دارد.
وی با اشاره به تغذیه ناسالم در سراسر جهان افزود: امروز چاقی یک معضل جهانی و عامل مرگ سالانه 2.8 میلیون نفر در دنیا است. با توجه به توصیه سازمان بهداشت جهانی برای کاهش چاقی و کنترل وزن، محدودیت در مصرف چربی و قند، افزایش مصرف میوه و سبزیجات باید در رأس توجه تولیدکنندگان صنعت غذا قرار بگیرد.
کدخدایی همچنین به بازار مورد غفلت صنایع غذایی، یعنی سالمندان اشاره کرده و تصریح کرد: در بازار محصولات غذایی سالمندان، جمعیت افراد بالای 65 سال در سال 2014 حدود 619 میلیون نفر در دنیا برآورد شده و تا سال 2030 با 75درصد اقزایش به 1.1. میلیارد خواهد رسید. به همین دلیل توجه به این بازار، منجر به ایجاد یک بازار چند میلیارد دلاری خواهد بود که ما از این بازار غفلت کرده ایم. در صورتی که به این حوزه ها توجه نداشته باشیم بازارهای منطقه ای را از دست داده و خود به بازارهای کشورهای دیگر تبدیل می شویم که نباید اجازه دهیم این اتفاق بیفتد.
همچنین در این جلسه دکتر گلستانی فر مدیر گروه ارتباط با صنعت وزارت علوم در خصوص بهره گیری از نیروهای آکادمیک در رشد صنعت تصریح کرد: در دولت جدید بحث ارتباط با صنعت احیاء شده است؛ در واقع پژوهش به سمت نوآوری، خلاقیت و جاری شدن تفکر ایرانی در محصولات می تواند کشور را به سمت رشد و پیشرفت سوق دهد. در کشوری که بیش از 70 هزار هیأت علمی دانشگاه و پنج میلیون دانشجو وجود دارد، باید بیشترین میزان توجه به رویکردهای جدید بوده و از روندهای سنتی چشم پوشی کنیم.
وی افزود: امروز لزوم توجه به شرکت های دانش بنیان باید در رأس توجه ما در صنعت غذا قرار گرفته و بین دانشگاهیان و مسئولان و فعالان صنعت ارتباط نزدیکی برقرار شود. اخذ تجربیات کشورهای خارجی می تواند منجر به رشد کشور در عرصه صنعت غذا و کشاورزی شود، ولی مهم ترین مسئله این است که این تجربیات در داخل کشور با توجه به وضعیت ساختاری ایران به مرحله اجرایی برسد.
وی با اشاره به اجرایی کردن اصول صنعتی کشورهای پیشرفته در صنعت داخلی گفت: ما در انتظار ایده های فعالان صنایع غذایی هستیم تا رابطه نزدیک تری بین صنعتگران و دانشگاهیان برقرار کنیم.
همچنین در این جلسه دکتر نجفی، معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی گفت: مأموریت پژوهشکده علوم و صنایع غذایی یک مأموریت ملی است. ما این آمادگی را داریم که دفتری در تهران تأسیس کرده و با حمایت از پایان نامه های ارشد و دکتری، ایده های جدید را در عرصه صنایع غذایی به مرحله عمل برسانیم. البته فعالیت های ما مختص به داخل نبوده و تاکنون در زمینه بین المللی 25 تفاهم نامه منعقد کرده ایم که 15 مورد به عقد تفاهم نامه با کشورهای خارجی مانند استرالیا، نیوزلند، دانمارک، هند و... منجر شده است.
وی ادامه داد: پژوهشکده علوم و صنایع غذایی در حوزه ثبت مالکیت فکری و ثبت اختراعات حوزه صنایع غذایی نیز از پژوهشگران حمایت می کند؛ البته متاسفانه پژوهشگرانی زیادی هستند که دست به اقدامات جدید و کشف های نوین در عرصه صنایع غذایی زده و نسبت به ثبت آن اقدامی انجام نمی دهند. این مسئله می تواند منجر به از دست دادن حق اختراع و ثبت آن توسط صنعتگری در کشور دیگری شود و ما تلاش می کنیم با ثبت اختراعات پژوهشگران در این زمینه از بروز این اتفاق ناخوشایند جلوگیری کنیم.
هاتفی نایب رئیس کانون صنایع غذایی و دبیر انجمن زیتون نیز با ارائه پیشنهاداتی در راستای کاهش مشکلات فعالان صنعت غذا گفت: در توسعه صنعت غذایی وزارت جهاد کشاورزی، برای کاشت، داشت، برداشت و دیگر اقدامات غذایی و کشاورزی باید با وزارت صنایع و وزارت بهداشت همکاری تنگاتنگی وجود داشته باشد. در صورتی که پروژه با همکاری سه وزارت خانه انجام شود، می تواند محصولی نهایی یک محصول دانش بنیان و جهانی باشد.
وی افزود: این مسئله نیازمند بودجه خاصی است که باید در دستور جلسه مراجع مربوطه قرار بگیرد و در صورتی که به مرحله عمل برسد بخش بزرگی از مشکلات فعالان صنعت غذا را برطرف می کند.
هاتفی همچنین به برقراری رابطه متقابل صنعتگران و دانشگاهیان تأکید کرده و گفت: با توجه به وجود تعداد بالای فارغ التحصیلان رشته صنایع غذایی در دانشگاه های دولتی و آزاد می توان با بهره گیری از دانشگاه ها و پژوهشکدههای دانشگاهی محصولات جدیدی به بازار عرضه کرده و تکنولوژی روز را وارد بازار داخلی کنیم.
جمشید مغازه ای، دبیر انجمن شیرینی و شکلات نیز در جلسه هم اندیشی انجمن های صنعت غذا و پژوهشکده علوم صنایع غذایی تصریح کرد: با توجه به اینکه از میان 10 شرکت اول صنعت غذایی در دنیا سه شرکت در عرصه شرینی و شکلات فعالیت می کنند، این مسئله اهمیت این صنعت را در سطح بین المللی نشان می دهد. یکی از موارد مورد نظر ما برای پیشرفت بیشتر این صنعت در ایران، غنی سازی است که در این عرصه می توانیم با پژوهشکده صنایع غذایی همکاری نزدیکی داشته باشیم و امیدوارم جلسه امروز پلی برای اقدامات عملی در این زمینه باشد.
رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی نیز با اشاره به رفع مشکلات زیرساختی برای گفت: از مهم ترین عارضه های صنعت غذا بروز مشکلات در مواد اولیه است. می توان گفت امروز 70 درصد این عارضه ها در بخش زراعی، باغی، دامی و... مربوط به مواد اولیه است. وزارت جهاد که متولی بخش کشاورزی، دامی و باغی است باید پل بین صنعت و دانشگاه را برقرار کرده و در صورتی که فرآیند بهبود و کاهش مشکلات با مواد اولیه آغاز شود، می تواند گام اول مؤثری باشد. من اطمینان را می دهم که همکاری انجمن های صنعت غذا در کنار وزارت جهاد و کشاورزی و وزارت علوم برای حل معضلات مواد می تواند به طور چشمگیری اثربخش باشد، چرا که مواد اولیه پایه و ساختار اصلی صنایع غذایی است.
شایان ذکر است؛ در پایان جلسه با اکثریت آرا تصویب شد تفاهم نامه همکاری مابین پژوهشکده علوم و صنایع غذایی و کانون انجمن های صنایع غذایی ایران امضاء شود. همچنین مباحثی همچون پروژه افزایش نان صنعتی ، پروژه غذای حلال و نرخ تعرفه های آزمایشگاهی نیز از دیگر مواردی بود که جزئیات آن با دبیران انجمن های صنایع غذایی در میان گذاشته شد. /