13 بهمن 1394 - 9:40 شناسه خبر: 3946 نسخه چاپی

خالص‌سازی و تکثیر ارقام بومی برنج برای نخستین‌بار

خالص‌سازی و تکثیر ارقام بومی برنج برای نخستین‌بار
بیشتر بذور گواهی‌شده برنج از ارقام پرمحصول هستند و در سال جاری برای نخستین‌بار به تولید بذور گواهی‌شده برای ارقام بومی که سطح بیشتری را ...

بیشتر بذور گواهی‌شده برنج از ارقام پرمحصول هستند و در سال جاری برای نخستین‌بار به تولید بذور گواهی‌شده برای ارقام بومی که سطح بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند، پرداخته شد.

به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران به نقل از ایانا، عضو هیأت علمی معاونت تحقیقات برنج کشور از وظایف مؤسسه را تولید هسته‌های اولیه ارقام جهت حفظ خلوص ژنتیکی رقم‌های معرفی‌شده عنوان کرد و گفت: به همین منظور هسته‌های اولیه هرساله در کرت‌های مخصوص تکثیر می‌شوند و پس از برداشت بذور خالص، طی فرآیندی کیسه‌گیری می‌شوند و در سال بعد برای تولید بذور مادری در سطح وسیع‌تر کشت می‌شوند.

محمدزمان نوری‌دلاور با بیان اینکه در سال جاری برای ارقام شیرودی، فجر، ندا، کشوری و کوهستان هسته‌های اولیه تولید کردیم و مزرعه مادری داشتیم، افزود: به بذرهای مادری پس از تأیید از سوی مؤسسه ثبت و گواهی نهال و بذر، برچسب تأییدیه خلوص بذر استانداردسازی جوانه‌زنی بذر داده می‌شود و این بذرها پس از بوجاری به شرکت‌های تولیدکننده بذر استان مانند شرکت خدمات حمایتی کشاورزی یا اتحادیه تعاون روستایی استان مازندران تحویل داده می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: این شرکت‌ها وظیفه تکثیر بذور مادری را بر عهده دارند بذر تولیدشده از سوی شرکت‌ها نسل بعد بذر مادری هستند که بذر گواهی‌شده هستند و تحت نظارت مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال هستند که در نهایت پس از کیسه‌گیری در سطح استان توزیع می‌شود.

نوری‌دلاور ادامه داد: نیاز استان بسیار بیشتر از تولید حال حاضر است و ما امکانات و انبارهای مجهزی برای تولید داریم، اما میزان تولید ما با توجه به استقبال و درخواست کشاورزان خواهد بود.

وی تصریح کرد: متأسفانه در حال حاضر تنها پنج درصد از بذری که مورد نیاز استان مازندران است از این چرخه تأمین می‌شود و بیشتر کشاورزان از بذور خودمصرفی استفاده می‌کنند.

عضو هیأت علمی معاونت تحقیقات برنج کشور یادآور شد: در برنامه خوداتکایی که در سال جاری اجرا می‌شود، قرار بر این است که مقدار تولید بذور مادری و گواهی‌شده را افزایش دهیم و کشاورزان را به استفاده از بذور گواهی‌شده ترغیب کنیم.

نوری‌دلاور تأکید کرد: تا سال گذشته بیشتر بذور تولیدشده ارقام پرمحصول بودند و برای ارقام بومی که سطح بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند، تولید بذر گواهی‌شده نداشتیم که یکی از دلایل استقبال کم کشاورزان این موضوع است و در سال جاری برای نخستین‌بار توانستیم ارقام بومی را خالص‌سازی و تکثیر کنیم.

وی با تأکید بر اینکه در صورت استقبال کشاورزان از این بذور، محدودیتی در تولید نداریم، اظهار داشت: هم‌اکنون قادر به افزایش چندبرابری تولید هستیم.

نوری‌دلاور همچنین گفت: در برنامه خوداتکایی، تلاش بر این است که طی چند سال با نیازسنجی کشاورزان، برنامه‌های آموزشی و ترویجی و همچنین پیدا کردن پیمانکاران قوی و جدید بتوانیم تولید بذور گواهی‌شده و مادری را به سطح مطلوب برسانیم.

وی با اشاره به افزایش 20 درصدی تولید بذر نسبت به سال گذشته، از سیاست‌های مؤسسه و وزارت جهاد کشاورزی را افزایش تولید بذور مادری و گواهی‌شده اعلام کرد.