20 دی 1394 - 15:55
شناسه خبر: 3763
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
رئیس موسسه تحقیقات دیم کشور:
تغییر زمان کشت، راهکار مهم افزایش تولید حبوبات است
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور گفت: تغییر زمان کشت حبوبات از بهاره به پاییزه مهمترین راهکار برای افزایش میزان تولید این محصولات است.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از ایرنا ، صابر گلکاری افزود: با توجه به ظرفیت های موجود، توانایی افزایش 100 درصدی سطح زیر کشت حبوبات و تولید آن در کشور وجود دارد و رسیدن به این هدف مستلزم وجود سیاست های حمایتی است.
وی اظهار کرد: در زمان کنونی به دلیل کشت به روش های سنتی و استفاده نکرده از ماشین آلات تخصصی، علاوه بر سختی کار، هزینه تمام شده برای تولید بالا بوده و باید با سیاست های حمایتی، تعیین قیمت های تضمینی و توسعه کشت مکانیزه درآمدزایی را افزایش داد.
رئیس موسسه تحقیقات دیم کشور از معرفی ارقام نخود هاشم، آرمان و آزاد برای مناطق گرمسیری و نیمه گرم سیری و معرفی رقم نخود سارال به عنوان نخستین رقم نخود پاییزه در مناطق سردسیری خبر داد و یادآور شد: اکنون تغییر زمان کشت از بهار به پاییز به دلیل مشکلات آبی از سیاست های موسسه تحقیقات دیم کشور محسوب می شود.
گلکاری، با بیان اینکه کشت موفقیت آمیز نخود سارال با تحمل سرما تا منفی 18 درجه سانتی گراد برای کشت پاییزه انجام شده است، ادامه داد: هم اکنون با وجود ظرفیت های کافی در کشور برای تولید و کشت عدس، واردکننده این محصول هستیم که باید با توسعه کشت با ارقام عدس معرفی شده توسط موسسه (گچساران، کیمیا و بیله سوار) از واردات آن بی نیاز شویم.
وی گفت: مصرف سرانه حبوبات در کشور 4.7 کیلوگرم برای هر نفر در سال بوده و سرانه مصرف جهانی 6.7 کیلوگرم است.
گلکاری، با بیان اینکه حبوبات نیاز کمتری به آب و کود دارد، افزود: حبوبات با تثبیت نیتروژن در خاک باعث کاهش مصرف کود ازته می شود و جایگزین مناسبی برای کاشت متناوب با غلات بوده که منجر به بهبود خاک و حاصلخیزی آن و کاهش مصرف کود می شود.
رئیس موسسه تحقیقات دیم کشور اظهار کرد: حبوبات با داشتن 14 تا 28 درصد پروتئین، قیمت مناسب، سلامت بیشتر نسبت به پروتئین حیوانی و توانایی کاشت در مناطق توسعه نیافته با امکانات محدود در شرایط کم آبی کشور می تواند جایگزین مناسب و سالمی برای استفاده از گوشت ها به ویژه گوشت قرمز باشد.
گلکاری، با اعلام اینکه بیش از 94 درصد کشور در مناطق خشک و نیمه خشک قرار گرفته و 64 درصد اراضی ما نیز دیم است، ادامه داد: در شرایط کم آبی کنونی باید از این گیاهان در تناوب با غلات بیشتر استفاده کنیم تا زمینه پایداری سیستم تولید غلات فراهم شود.
وی گفت: کاشت حبوبات در تناوب با غلات مانع از فرسایش خاک در سرمای آیش می شود و کاشت حبوبات با ایجاد پوشش گیاهی روی خاک، از سیلاب ها و روان آب ها، جلوگیری می کند.
گلکاری، کاشت حبوبات را راه حلی برای پایداری تولید محصولات کشاورزی دانست و یادآور شد: در زمان کنونی سطح زیر کشت حبوبات در ایران 600 هزار هکتار است که با توجه به 3.5 میلیون هکتار اراضی دیم تحت پوشش غلات، باید با استفاده از کشت متناوب غلات و حبوبات با یکدیگر، میزان تولید این گیاهان غنی از پروتئین را افزایش داد.
موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور وابسته به سازمان خواروبار و کشاورزی سازمان ملل متحد و ایکاردا (ICARDA مرکز تحقیقات بین المللی در مناطق خشک) فعالیت های تحقیقاتی خود را از سال 1371 در پنج ایستگاه اصلی و 9 ایستگاه فرعی در مناطق مختلف اگروکلیمائی سردسیری، گرمسیری و نیمه سردسیری و معتدل دیم کشور آغاز کرده است.
مرکز این موسسه در شهرستان مراغه بوده که افزایش عملکرد محصولات زراعی دیم شامل غلات (گندم نان، گندم دوروم، جو و تریتیکاله )، حبوبات ( نخود و عدس)، دانه های روغنی ( کلزا، آفتابگردان و گلرنگ) و علوفه از مهمترین اهداف این موسسه است.
ایستگاه اصلی مناطق سردسیر این موسسه در مراغه، ایستگاه اصلی مناطق معتدل در سرارود کرمانشاه، ایستگاه اصلی مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر در گچساران، ایستگاه اصلی مناطق سرد و کم باران شمال شرق در شیروان خراسان شمالی و ایستگاه اصلی مناطق سرد و کوهستانی غرب در قاملو کردستان واقع است.
پژوهشگران این موسسه تاکنون 41 رقم جدید دیم شامل 20 رقم گندم، هفت رقم جو، پنج رقم نخود، سه رقم عدس، سه رقم جدید گلرنگ و سه رقم ماشک علوفه ای به کشاورزان داخلی و کشورهای همجوار معرفی کرده اند.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 147 کیلومتری جنوب تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع است.