16 دی 1394 - 10:58 شناسه خبر: 3732 نسخه چاپی

شهرت جهانی، نیاز فرآورده‌های کنجدی یزد

شهرت جهانی، نیاز فرآورده‌های کنجدی یزد
حدود ?? هزار تن فرآورده‌های کنجدی در استان یزد تولید می‌شود.به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از صمت ، مدیرعام ...

حدود ?? هزار تن فرآورده‌های کنجدی در استان یزد تولید می‌شود.

به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از صمت ، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد می‌گوید: حدود ?? هزار تن فرآورده‌های کنجدی در استان یزد تولید می‌شود، همچنین در این زمینه تولیدکننده‌های دیگری هم در سطح استان فعالیت می‌کنند.
مسعودعظیمی در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: درحال‌حاضر تولیدکننده‌ها بسته‌بندی جدیدتری را استفاده می‌کنند و به همین علت تغییراتی در خوشه اتفاق افتاده که این تغییرات ناشی از اجرای طرح‌هایی است که باعث تحول در حوزه بسته‌بندی شده است.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد تصریح می‌کند: بیش از ?? درصد واحدهای تولیدی ارده در شهر اردکان و استان یزد هستند و مابقی در شهرستان تفت و میبد استقرار پیدا کرده‌اند.
عظیمی بیان می‌کند: حجم اشتغالی که در این صنعت وجود دارد این است که حدود ??? نفر به‌طور مستقیم و ?هزار نفر به‌طور غیرمستقیم مشغول به‌کار هستند. عده‌ای درزمینه تامین مواد اولیه کار می‌کنند و بعضی در حوزه‌های فروش و توزیع محصول نهایی فعالیت می‌کنند. همه این افراد فعالانی هستند که زنجیره فرآورده‌های کنجدی را کامل می‌کنند.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد اظهار می‌کند: صادرات یکی از مهم‌ترین مشکلات این صنعت است چون در این زمینه تغییر و تحول ایجاد نمی‌شود و بالابردن استانداردهای کیفی چه در زمینه محصول چه در زمینه بسته‌بندی که در حوزه نشان(برند)سازی و بازاریابی است، به کندی انجام می‌شود. ‌
وی می‌افزاید: تولیدکننده‌های فرآورده‌های کنجدی، تولیدکننده‌های خرد و کوچکی هستند که توان مالی بالایی ندارند تا بتوانند در حوزه‌های بازار و نشان(برند) هزینه و سرمایه‌گذاری کنند. البته همین امر نقطه ضعفی برای تولیدکننده‌ها در حوزه صادرات محسوب می‌شود. اما در حوزه صادرات باید پشتیبانی و حمایت زیادی از فعالان این بخش شود تا تولیدکننده‌ها بتوانند کیفیت بسته‌بندی محصول را ارتقا دهند.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد می‌گوید: برای اینکه این محصول در راه بازارهای صادراتی قرار بگیرد، صادرکننده‌ها نخست باید با کمک دولت در نمایشگاه‌های بین‌المللی دنیا شرکت کنند تا بتوانند در این بازارها به خوبی بدرخشند. به عنوان نمونه کشور ترکیه مشابه همین محصول را در اختیار دارد و همین کار را انجام می‌دهد یعنی وقتی می‌خواهد این محصول را به کشورهای دیگر به فروش برساند در نمایشگاه‌ها، با حمایت ?? درصدی دولت شرکت می‌کند. بنابراین بازاریابی و فروش، اصلی‌ترین مشکل برای این صنعت است.
عظیمی تصریح می‌کند: مشکل بعدی؛کمبود نقدینگی است که این صنعت برای تامین مواد اولیه نیاز دارد. بیش از ?? درصد کنجد مصرفی در خوشه صنعتی، از افغانستان و پاکستان وارد می‌شود. کشت کنجد در ایران پاسخگوی نیاز تولیدکننده‌ها نیست و حجم کنجدی که کشت می‌شود کم است، به همین علت خرید کنجد نیاز به نقدینگی بالایی دارد.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد بیان می‌کند: در شرایط فعلی بانک‌ها سیاست انقباضی را پیش گرفته‌اند و اگر وامی را در اختیار تولیدکننده‌ها قرار می‌دهند حدود ?? درصد از واحدهای تولیدی از آن بهره می‌گیرند بنابراین به ناچار تولیدکننده مجبور می‌شود حجم کار را کم کند که این باعث می‌شود تولید به دلیل افزایش قیمت تمام شده دیگر صرفه اقتصادی نداشته باشد.
وی می‌افزاید: هنگامی که قیمت تمام شده بالا می‌رود محصول نمی‌تواند وارد رقابت در بازار شود و به راحتی به فروش نمی‌رسد. این عوامل؛ زنجیره مشکلاتی است که به هم متصل است و باعث می‌شود فروشنده تا انتهای کار با مشکل روبه‌رو باشد. البته در شرایط اقتصادی فعلی کشور بیشتر واحدهای تولیدی این مشکل را دارند و این صنعت هم مستثنا نیست.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد اظهار می‌کند: عمده‌ترین صادرات فرآورده‌های کنجدی به کشور عراق است. اگر صادرکننده‌ای صادراتی انجام می‌دهد فقط بر حسب اتفاق یا نیازی است که از خارج کشور مطرح می‌شود، بنابراین صادرکننده‌ها به دنبال این نیستند که بازارهای صادراتی را در کشورهای منطقه گسترش دهند.

ساخت ?? کارگاه تولیدی در اردکان
رییس گروه توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد می‌گوید: یکی از مشکلاتی که تولید و فرآوری محصولات کنجدی دارد این است که افراد حرفه‌ای و متخصص که تجربه صادرات داشته باشند، در این عرصه فعال نیستند. برای حرفه‌ای شدن افراد در صادرات دولت باید حداقل طی یک فرآیند دوساله از آنان حمایت کند و با برگزاری دوره‌های آموزشی، برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی و حمایت قابل توجه مالی و علمی، به تولیدکننده‌ها آموزش دهد که صادرت چه اصول و مقدماتی دارد و در نهایت وقتی در فرآیند صادرات قرار می‌گیرند چه اصولی را باید رعایت کنند. امیدواریم به مشکلاتی که در زمینه فرآورده‌های کنجدی ذکر شد، توجه جدی شود. محمد دهقان در گفت‌وگو با صمت می‌افزاید: در این زمینه وقتی تلاش‌های‌مان نتیجه می‌دهد که آموزش‌ها تکرار و به یک رفتار پایدار تبدیل شود. لازم است در این حوزه بسیار کار شود و امیدواریم تولیدکننده‌ها از فرصت‌هایی که پیش‌رو دارند استفاده کنند و برای نقاط ضعف این محصول چاره‌ای اساسی بیندیشند.


رییس گروه توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد تصریح می‌کند: سالانه بیش از ?? هزار تن انواع محصولات کنجدی در استان یزد به‌ویژه اردکان تولید و به فروش می‌رسد. با این حال این محصول در سبد غذایی مردم دنیا جایی ندارد و شناخته شده نیست و علت هم این است که از نظر طعم و مزه و ارزش غذایی خوب معرفی نشده، اما با این حال این محصول سال‌های زیادی است در بعضی کشورهای حوزه مدیترانه، لبنان، سوریه و ترکیه استفاده می‌شود.
دهقان اظهارمی کند: درحال‌حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی تجهیزات فرسوده و سنتی دارند. در این زمینه اگر بخواهیم بهره‌وری و تولید افزایش پیدا کند و هزینه‌های تولید پایین بیاید حتما لازم است از روش‌های نوین تولید استفاده شود که این موضوع نیاز به منابع مالی کافی دارد و برای اینکه شرکت‌ها به این سمت حرکت کنند نیاز به نقدینگی است.


وی تاکید می‌کند: یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند به این تسهیلات کمک کند نوسازی تجهیزات فناوری این صنعت است. یک سری واحدهای نیمه‌تمام و راکد که به واسطه مشکلات اقتصادی به وجود آمده و یا افرادی که سرمایه‌گذاری می‌کردند کارشان متوقف شده است. در این زمینه باید کمک شود این سرمایه‌گذاری به اتمام و به بهره‌برداری برسد. بسیاری از واحدهای تولیدی در این شرایط که گفته شد با ظرفیت کامل کار نمی‌کنند و اگر سرمایه در گردش واحدهای تولیدی تامین شود و بازار فروش اصلاح شود می‌توانند از تمام ظرفیت‌ها به طور کامل استفاده کنند. رییس گروه توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد می‌گوید: در خوشه محصولات کنجدی کاری منحصر به فرد انجام نشد و هیچ‌کدام از خوشه‌های کشور نتوانستند به این ترتیب فعالیت مشترکی را بین تولیدکننده‌ها شکل دهند. ابتدا که خوشه را شروع کردیم سطح همکاری تولیدکننده‌ها پایین بود به طوری که هیچ تبادل دانشی انجام نمی‌شد اما با فعالیت‌هایی همچون آگاهی‌بخشی، برگزاری دوره‌های آموزشی و برگزاری تورهای صنعتی، جلسات و نشست‌های متعدد توانستیم جلب اعتماد کنیم و یک طرح بسیار موفق به نام مجتمع تولید محصولات کنجدی در شهر اردکان را که سال گذشته کلید خورد، شروع کنیم و امیدواریم تا چند ماه آینده به طور صددرصدی این مجتمع به بهره‌برداری برسد.
وی اظهار می‌کند: برای?? کارگاه تولیدی در شهرک صنعتی اردکان منطقه خاصی را اختصاص داده‌ایم که درحال ساخت است و به طور همزمان این طرح به صورت فیزیکی و عمرانی به بهره‌برداری می‌رسد. ویژگی این مجتمع این است که بسیاری از تاسیسات این مجتمع به صورت مشترک طراحی شده و در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود و بسیاری از کارگاه‌های داخل شهر به شهرک صنعتی اردکان منتقل می‌شوند.
به گفته کارشناسان، فرآورده‌های کنجدی نیاز به توسعه و آموزش منابع انسانی دارد. بدنه این صنعت اگر کارشناسی شود کیفیت محصول بالاتر می‌رود. بنابراین یکی از ظرفیت‌های صادراتی در حوزه مواد غذایی می‌تواند این صنعت باشد. چراکه به لحاظ کیفیت، طعم و مزه، تولیدات ایرانی درحوزه محصولات کنجدی به‌ویژه محصولات شهر اردکان بسیار مطلوب‌تر و خوش طعم‌تر از محصولات رقبای خارجی مثل ترکیه است.