03 دی 1394 - 9:45 شناسه خبر: 3638 نسخه چاپی

حمایت یارانه‌ای دولت از صادرات کشاورزی

حمایت یارانه‌ای دولت از صادرات کشاورزی
به گفته حجتی ؛زمانی که اقدام به صادرات می‌کنیم نباید انتظار داشته باشیم که در کوتاه‌مدت به نتیجه و سودآوری برسیم بلکه باید یک افق بلندمدت را ...

به گفته حجتی ؛زمانی که اقدام به صادرات می‌کنیم نباید انتظار داشته باشیم که در کوتاه‌مدت به نتیجه و سودآوری برسیم بلکه باید یک افق بلندمدت را مدنظر داشته باشیم که بازار محصولات کشاورزی روسیه نیز برهمین اساس است.

به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از صمت ، محمود حجتی به تازگی در نشست بررسی تجارت ایران و روسیه در اتاق بازرگانی تهران گفت: برای پشتیبانی از محصولات صادراتی بخش کشاورزی براساس پیگیری‌های وزارتخانه‌های جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان توسعه تجارت و شورای‌عالی صادرات پیش‌بینی شد که ???? میلیارد تومان یارانه صادراتی در بودجه سال ?? در نظر گرفته شود. به گفته او زمانی که اقدام به صادرات می‌کنیم نباید انتظار داشته باشیم که در کوتاه‌مدت به نتیجه و سودآوری برسیم بلکه باید یک افق بلندمدت را مدنظر داشته باشیم که بازار محصولات کشاورزی روسیه نیز برهمین اساس است. حجتی درباره نحوه صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه گفت: براساس مذاکراتی که با مقامات روسی در حال جریان است، صادرات ما به این کشور مستقیم یا از طریق جمهوری آذربایجان و ارمنستان انجام می‌شود؛ البته یکی از راهکارهای ما برای تحقق این مهم صادرات از متن تولید به جای صادرات از باقیمانده مصرف است که بر این اساس، ما اعلام آمادگی می‌کنیم که بازرگانان نیاز خود را برای صادرات اعلام کنند تا ما برای آنها تولید کنیم.


نیاز به حمایت دولت
برنامه‌ریزی‌ها برای صادرات محصولات کشاورزی در حالی است که برخی از بالا بودن هزینه تولید در کشور گلایه می‌کنند. عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بیان کرد: قیمت تمام‌شده محصول در کشور درحال افزایش است، به همین دلیل و برای اینکه در بازارهای صادراتی بتوانیم با کشورهای دیگر رقابت کنیم نیازمند حمایت دولت هستیم.
امیر یوسفی  افزود: اگر دولت از صادرکنندگان حمایت نکند ممکن است ایران بازارهای صادراتی خود را از دست بدهد در نتیجه ادامه کار و فعالیت در بخش کشاورزی برای صادرکنندگان دشوار خواهد شد. به گفته او کشوری مانند ترکیه از صادرکنندگان خود حمایت می‌کند و به دلیل اینکه بازارهای صادراتی ما نیز در معرض از دست رفتن بود، دولت تصمیم گرفت تا از صادرکنندگان حمایت کند.


رفع نیاز بازار روسیه
در شرایط کنونی که روابط ترکیه و روسیه روبه تیرگی رفته، روسیه نیازهای خود را از طریق ایران و کشورهایی از این دست رفع کرده و به تجارت با کشورهای دیگر روی آورده است. یوسفی با اشاره به این موضوع و با بیان اینکه هزار میلیارد تومان یارانه صادراتی دولت برای کل صادرات محصولات کشاورزی است و تنها به صادرات به روسیه اختصاص ندارد افزود: درحال‌حاضر روسیه برخی از نیازهای خود را از هندوستان وارد می‌کند و این‌طور نیست که چشم این کشور تنها به دستان صادراتی ایران باشد. عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بیان کرد: ما در بخش کشاورزی به کشورهایی چون عراق، قزاقستان، ترکمنستان و افغانستان صادرات داریم، این در حالی است که نباید از بازار صادراتی روسیه چشم پوشید چون این کشور نیز بازار خوبی برای ایران خواهد بود. به اعتقاد یوسفی نکته مهم در بازار روسیه این است که ایران چگونه از این بازار صادراتی استفاده کند. او ادامه داد: در واقع بسیاری طرح‌ها و جوایز صادراتی برای صادرکنندگان از سوی دولت در نظر گرفته شده بود اما این طرح‌ها اجرایی نشد، بنابراین ممکن است طرح اختصاص هزار میلیارد تومان به صادرات محصولات کشاورزی نیز به همان سمت و سو برود و اجرایی نشود. به گفته عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، بازار صادراتی بازاری نیست که مازاد تولید را به آن صادر کنیم. یعنی باید از ابتدا و براساس برنامه‌ریزی دقیق به کشت برای صادرات پرداخت نه اینکه ابتدا کشت کنیم و در صورتی که مازاد محصول وجود داشت، به فکر صادرات آن باشیم. یوسفی با بیان اینکه اگر قرار است در بازار صادراتی موفق باشیم نیازمند برنامه بلندمدت هستیم تصریح کرد: برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت جوابگوی پیشرفت در بازارهای صادراتی ما نیست. به اعتقاد او زمانی که دولت تعیین کند که جایزه صادراتی چگونه تعلق می‌گیرد و دولت از چه راهی و چگونه می‌خواهد به صادرات کمک کند آن وقت می‌توان تشخیص داد که این هزار میلیارد تومان جوابگوی بازار صادراتی ما هست یا خیر.


یارانه محصولات کشاورزی
مدتی پیش هیات دولت در تصمیمی مبنی بر پرداخت یارانه صادراتی به سیب‌زمینی درصدد حمایت از این محصول کشاورزی برآمد، با این حال تاکنون یارانه این محصول پرداخت نشده است. چندی پیش عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، درباره این موضوع عنوان کرده بود: دولت یارانه‌ای را برای صادرات محصولاتی مانند سیب‌زمینی تعریف کرده که مقدار آن ??? تومان به ازای هر کیلوگرم است اما از زمان تصویب آن ? سال می‌گذرد و هنوز این یارانه پرداخت نشده است. این مسئله را از عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران جویا شدیم. یوسفی با اشاره به این موضوع گفت: حدود ??? میلیارد تومان یارانه به حمایت از سیب زمینی اختصاص داده شده بود که هنوز پرداخت نشده است. به گفته او دولت باید بداند که چه میزان از محصولات کشاورزی تاکنون صادر شده و از این میزان آماری رادر دست داشته باشد تا بتواند بر این اساس یارانه‌ای به این بخش تخصیص دهد. این در حالی است که دولت از این میزان آمار دقیقی در دست ندارد. او تصریح کرد: این یارانه به محصولات کشاورزی تخصیص داده شده اما اینکه چه زمانی و چگونه پرداخت شود هنوز مشخص نیست.


حرکتی مثبت در تجارت با روسیه
برخی دیدگاه‌ها به اختصاص یارانه صادراتی به محصولات کشاورزی نیز مثبت است. قائم‌مقام دبیرکل خانه کشاورز با اشاره به این موضوع گفت: این طرح می‌تواند در صادرات محصولات کشاورزی ایران موثر باشد. عنایت‌الله بیابانی  افزود: صادرکنندگان برای فعالیت صادراتی باید به دنبال نشان(برند) خوب باشند و کالاهای خوب به کشورهای دیگر، به‌ویژه روسیه صادر کنند.
به گفته او صادرات کالای مرغوب به روسیه باعث می‌شود که صادرکنندگان ایرانی بازار را در دست گرفته و این حضور در بازار خود به خود باعث تولید پول و ثروت می‌شود. او ادامه داد: این حمایت می‌تواند گامی مثبت برای حمایت از محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی باشد، بنابراین باید با دیدی مثبت به این مسئله نگاه کرد. همچنین باید توجه داشت که ما پیش از این برای صادرات محصولات خود به روسیه تعرفه پرداخت می‌کردیم که برای هر کیلوگرم حدود هزار تومان بود اما این تعرفه درحال‌حاضر برداشته شده و این اقدام را می‌توان حرکتی مثبت برای تجارت ایران و روسیه دانست. بیابانی حمایت از صادرات محصولات کشاورزی را پشتوانه‌ای برای به جریان افتادن امور دانست. قائم مقام دبیرکل خانه کشاورز با بیان اینکه این‌گونه برنامه‌ها می‌تواند در کوتاه‌مدت در بازارهای صادراتی موثر باشد افزود: روسیه کشوری بزرگ و نزدیک به ایران است که در کوتاه‌ترین زمان می‌توان نشان(برند)های خوب را به این کشور صادر و این نشان(برند)ها را در سطح جهان معرفی کرد. او اما ادامه می‌دهد: اگر این میزان حمایت و یارانه به محصولات کشاورزی برای صادرات به روسیه باشد بسیار خوب است اما اگر برای صادرات به تمامی کشورها باشد کافی نیست چون ایران به کشورهای دیگر غیراز روسیه نیز صادرات دارد، بنابراین حمایت از صادرات باید در زمینه‌های مختلف انجام شود و این میزان یارانه نیز افزایش یابد.


در نهایت
حمایت از صادرات و صادرکنندگان موضوعی مهم در اقتصاد کشور است. کشورهای مختلف دنیا تاحدودی براساس محصولات صادراتی‌شان شناخته می‌شوند و این در حالی است که کشور ما در بازارهای صادراتی چندان موفق عمل نکرده و بسیاری از این بازارها را از دست داده است. حال و با توجه به ظرفیت بالای کشور در تولید و صادرات محصولات کشاورزی می‌توان این محصولات را با هدف صادرات کشت و به کشورهای دنیا صادر کرد و به عبارتی بازارهای این کشورها را در دست گرفت.