03 دی 1394 - 9:28
شناسه خبر: 3635
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
«کلزا» در قم قد کشید
در استان قم سطح زیر کشت زراعی کلزا در مقایسه با سال گذشته ??درصد افزایش یافته است.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از صمت ، مشکل کمآبی نه تنها برای ایران بلکه برای کل جهان یک تهدید محسوب میشود که برهمین اساس کارشناسان و مسئولان امر باید نسبت به ارائه برنامههای دقیق گامهای جدیتری بردارند.یکی از مشکلاتی که بر اثر این معضل ایجاد خواهد شد افت تولید محصولات کشاورزی و بهویژه محصولاتی است که نیاز بسیاری به آب دارد، همان محصولاتی که ایران به دلیل چهارفصل بودنش در آن مزیت دارد. استان قم نیز استانی است که از کمآبی رنج میبرد در حالی که میتواند با ظرفیتهای موجود، سهم صادراتی مناسبی در کشور داشته باشد. استان قم درزمینه خوداتکایی تولید دانههای روغنی به موفقیتهای بسیار زیادی دست پیدا کرده، به عنوان نمونه سطح زیر کشت زراعی کلزا در مقایسه با سال گذشته ??درصد افزایش یافته است. کسب رتبه برتر در مقایسه با برنامههای مطرح شده نسبت به دیگر استانها نیز مهر تاییدی بر این موفقیتهاست.
تولید سالانه یک تن زیتون در قم
رییس شواری ملی زیتون ایران با اشاره به اینکه استان قم از استانهای خشک و کم آب است، میگوید: امروزه نه نتها استان قم بلکه بسیاری از استانها با مشکل کمآبی روبهرو هستند اما بعضی از استانها در حال شکنندگیاند که اگر این روند ادامه پیدا کند در افق سند چشمانداز ???? تعدادی از این استانها با مشکل زیادی روبهرو میشوند، به طوری که حتی آب مصرفی هم نخواهند داشت. احمد بلندنظر در گفتوگو با صمت میافزاید: میانگین ?? ساله بارندگی استان حدود ??? میلیمتر است و تبخیر آب در بعضی از نقاط شهر، بالای ?هزار میلیمتر و میانگین آن در حدود ???? میلیمتر است. درحالحاضر اعتقاد داریم که کشاورزی در استان قم اقتصادی نیست. چراکه این نوع محصولات آب بسیاری نیاز دارند؛ اما به دلیل ایجاد اشتغال متاسفانه این روند اشتباه ادامه پیدا کرده است. رییس شواری ملی زیتون ایران تصریح میکند: بزرگترین باغ زیتون در استان قم باغ فدک نام دارد که حدود ??? هکتار کشت زیتون در آن انجام میشود اما دیگر باغها عملکرد مناسبی ندارند. وزارت جهاد کشاورزی میانگین عملکرد زیتون استان را سالانه یک تن اعلام کرده است. بلند نظر تاکید میکند: نهتنها استان قم به هیچ کشوری صادرات محصولات کشاورزی ندارد بلکه درحالحاضر ایران باید برای تامین حداقل مصرف سرانه ??? گرم زیتون، حدود ?? هزار تن این محصول را وارد کند. درباره کنسرو زیتون، به دلیل انجام یک سیاست وارونه قرار شد عمده میوههای زیتون به روغن تبدیل شود ولی به کنسرو تبدیل شد، دو سالی است که ایران در این زمینه خودکفا شده و به دنبال پیداکردن بازار مصرف برای صادرات کنسرو زیتون است. رییس شواری ملی زیتون ایران اظهار میکند: یکی از محصولات صادراتی استان قم پسته است که در این زمینه کشاورزان سیاست کشت را از زراعت به باغداری تغییر دادهاند. از آنجا که محصول پسته با آب شور سازگار است، کشاورزان باید در هر هکتار سالانه ?? تن نمک روی خاک بریزند که این اقدام اگرچه ممکن است درآمد ظاهری داشته باشداما از نظر اقتصادی برای کشور مفید نیست. وی با اشاره به مشکلات صادرکنندگان میگوید: یک بوروکراسی غیرمنطقی در فضای صادرات حاکم است و موضوع مهمتر این است که دنیا به لحاظ مسائل سیاسی و تحریم راضی نیست از محصولات کشور ما استفاده کند. به عنوان مثال پسته ایران از نظر طعم و مزه و کیفیت بسیار بالاتر از پسته امریکاست. چینیها که سالها با کشور ما از نظر صادرات کار میکردند پسته امریکا را راحتتر وارد میکنند و پسته ایران را کمتر.
رییس شواری ملی زیتون ایران تصریح میکند: شعار حمایت از تولیدکننده و صادرکننده بسیار زیاد تکرار میشود اما در عمل متاسفانه انجام نمیشود. تولید یک امر بسیار مهم در کشاورزی است، در سالهای گذشته موانع بسیاری بر سر راه تولید ایجاد شد و به همین دلیل مجلس مجبور شد قانون رفع موانع تولید را تصویب کند.
رنج «کمآبی» که میبرد
همچنین نماینده مردم قم درمجلس شورای اسلامی میگوید: درحالحاضر استان قم از کمآبی بسیار رنج میبرد که در این زمینه مباحثی از جمله تغییر الگوی کشت مطرح شده است که برای رفع این مشکل باید مورد استفاده قراربگیرد که دراین زمینه نکاتی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از کشتهایی که به آب کم نیاز دارد کشت گندم است که جهادکشاورزی برنامههایی در این زمینه در دست اقدام دارد. احمد امیرآبادی فراهانی در گفتوگو با صمت میافزاید: آنچه درحالحاضر مهم است مشکل کمآبی است و اگر به زودی این مشکل که نشات گرفته از خالی شدن سفرههای زیرزمینی است، برطرف نشود ضربه شدیدی به کشاورزی استان وارد خواهد شد. حوزه آبی قمرود به دلیل مسائل آبخیزداری که از طرف شهرستان دلیجان و محلات ایجاد شد به طور کامل خشک شد و مشکلاتی را برای کشاورزان استان به وجود آورد. نماینده مردم قم درمجلس شورای اسلامی تصریح میکند: برنامههایی در دست اقدام داریم که بتوانیم دشت مسیله را زنده کنیم. اگر دشت مسیله خشک و به بیابان تبدیل شود به طور حتم تنها استانی که ضرر میکند استان تهران است که در این زمینه مسئولان سازمان محیطزیست و جنگلداری و منابع طبیعی باید یک چارهاندیشی جدی داشته باشند. امیرآبادی فراهانی اظهار میکند: خوشبختانه استان قم در صادرات محصولات کشاورزی مشکل جدی ندارد و در زمینه صادرات ارتباطات خوبی با کشور عراق داریم. در بخش صادرات سیفیجات امسال مشکلاتی در گمرکات به وجود آمد. در بحث تعرفه صادراتی از طرف دولت عراق، تعرفه سنگینی بسته شد که ضرر زیادی را متحمل شدیم. وی با اشاره به اینکه استان قم موفق به اجرای ?? هکتار کشت کلزا شده است، تصریح میکند: در قم پیشرفتهای بسیار خوبی در طرح افزایش تولید دانههای روغنی بهویژه کلزا حاصل شده است. امسال با کشت انواع جدید کلزا و افزایش سطح زیرکشت و رعایت اصول زراعی در کاشت کلزا و نظارت بسیار دقیق و مستمر پیشبینی شده تولید کلزا به بیش از ? برابر سال گذشته افزایش یابد. آنچه مسلم است کمبودآب مهمترین مشکل کشاورزی نهتنها در استان قم بلکه در بسیاری از کشورهای جهان محسوب میشود اما با توجه به محدودیتها و چالشهای آب در این استان، اجرای روش آبیاری میکرو در مزارع استان در دستور کار سازمان جهادکشاورزی قرار گرفت که خوشبختانه امسال موفق به اجرای ?? هکتار کشت کلزا به این روش شدند.