16 اردیبهشت 1394 - 11:5
شناسه خبر: 2715
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
تغییر معادلات بازار جهانی با بازگشت پسته ایرانی
با مهیا شدن ایران برای بازگشت به بازار کالاهای جهانی، عرضه جدید در این بازارها ریسک کاهش قیمت ها را بوجود آورده است.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، بلومبرگ در گزارشی با اشاره به اینکه ایران در بازار فرآوردههای انرژی نسبت به معاملات نفت نفوذ بیشتری دارد، خاطرنشان کرد در حالیکه این کشور خاورمیانه ای هفتمین تولیدکننده بزرگ نفت دنیاست اما با آمریکا برای عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته رقابت میکند.
همانند نفت تحریم ها مانع فروش پسته ایران به آمریکا و اروپا شده اند اما با پیشرفت مذاکرات هسته ای میان دو طرف، معامله گران پیش بینی میکنند در صورت دستیابی به توافق جامع هسته ای و برداشته شدن تحریم ها، بازگشت ایران به بازارهای جهانی باعث پایین آمدن قیمت ها خواهد شد.
بلومبرگ به نقل از هاکان باهسچی، مدیرعامل شرکت بازرگانی غلات، حبوبات و آجیل هاکان اگرو در دوبی مینویسد عرضه جدید از سوی ایران بر قیمت بازار تاثیر خواهد گذاشت.
اما شاید بزرگترین بازندگان کشاورزان کالیفرنیایی باشند که طی 10 سال گذشته اقدام به توسعه تولید پسته کرده اند. تولید پسته در کالیفرنیا در شرق این ایالت در سال 1979 آغاز شد و سال گذشته به 513 میلیون پوند رسید که نسبت به محصول سال 2014 سه برابر بود.
برای دوستداران آجیل، عرضه جدید خبر خوبی خواهد بود زیرا قیمتها در پنج سال گذشته به دلیل کمبود عرضه 40 درصد افزایش داشته اند.
با این همه صنعت پسته کالیفرنیا نگرانی از این بابت ندارد. باب کلین، مدیر کمیته اداری پسته در گفت و گو با بلومبرگ مدعی است ایران به دلیل سطح بالای آلودگی محصول پسته اش به ماده شیمیایی سمی افلاتوکسین که بوسیله قارچها ایجاد میشود، برای فروش در اروپا و آمریکا با دشواری روبرو خواهد شد.
وی در ادامه افزود: من نگرانی چندانی در صنعت پسته آمریکا از بازگشت ایران مشاهده نکردم. حتی اگر قیمتها اندکی کاهش پیدا کند، کشاورزان کالیفرنیا همچنان سودآوری خواهند داشت.
ارزش محصول پسته آمریکا در سال گذشته به حدود 1.3 میلیارد دلار رسید. محصول پسته ایران هم کم و بیش همین اندازه ارزش داشت اما اهمیت بیشتری برای ایران دارد زیرا دومین صادرات بزرگ این کشور پس از نفت خام به شمار میرود.
بر اساس این گزارش، آمریکا پسته ایرانی را طی سه دهه گذشته ممنوع کرده است. نخستین ممنوعیت واردات پسته ایران در سال 1979 پس از واقعه تسخیر سفارت آمریکا در تهران اعلام شد. این ممنوعیت چهار سال بعد برداشته شد اما در سال 1987 در دوران جنگ ایران و عراق مجددا ممنوع شد تا اینکه در سال 2000 برداشته شد.
10 سال بعد باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا قانونی را تصویب کرد که واردات پسته ایرانی به این کشور را ممنوع شد.
به گفته اریک فراری از شرکت فراری اند آسوشیتس که به نمایندگی از معامله گران کالا در ایران نزد دولت آمریکا لابی میکند، در حال حاضر نمیتوان پسته ایرانی را به آمریکا وارد کرد.
به گفته معامله گران، تحریم های غربی که برای متوقف کردن فروش نفت و گاز ایران تحمیل شدند، امکان فروش پسته ایرانی در اروپا را به دلیل محدودیت های بانکی و کشتیرانی محدود کرده اند. چین، هند و ترکیه بزرگترین خریداران پسته ایرانی باقی مانده اند و بخشی از محصول ایرانی از طریق ترکیه به بازار اروپایی راه پیدا میکند.
منبع: ایسنا