09 اردیبهشت 1394 - 6:12 شناسه خبر: 2629 نسخه چاپی

مدیرکل دفتر میوه‌های سردسیری و خشک خبر داد:

طرح ICM در تمام استان‌ها به اجرا درخواهد آمد

طرح ICM در تمام استان‌ها به اجرا درخواهد آمد مدیرکل دفتر میوه‌های سردسیری و خشک خبر داد:
طرح مدیریت جامع محصول (ICM) از ابتدای سال جاری در تمام استان‌های کشور در سطح پنج‌هزار هکتار و طی پنج سال اجرا خواهد شد.به گزارش پایگاه خبری ...

طرح مدیریت جامع محصول (ICM) از ابتدای سال جاری در تمام استان‌های کشور در سطح پنج‌هزار هکتار و طی پنج سال اجرا خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران، مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی از اجرای طرح ICM (Integrated Crop Managment) در تمامی استان‌های کشور طی پنج سال آینده در پنج‌هزار هکتار از باغ‌های تمامی محصولات سردسیری و خشک به‌صورت پایلوت خبر داد و افزود: در شرایط حاضر کشاورزی و باغبانی و با تغییرات آب و هوایی و کاهش منابع نمی‌توان به سه مرحله کاشت، داشت و برداشت در کشاورزی اکتفا کرد، بلکه دو مرحله مهم و تأثیرگذار قبل از کاشت و پس از برداشت نیز باید به این سه مرحله اضافه شود و طرح مدیریت جامع محصول (ICM) در این پنج مرحله خلاصه می‌شود.

رمضان رویین‌تن گفت: مجموع نیازهای محصول شامل آب و هوا، خاک، تغذیه و آبیاری مناسب، کنترل آفات، نحوه کاشت و برداشت، زمان درست شروع عملیات، میزان دقیق نیازها، مکانیزاسیون، نوع محصول مورد نیاز در بازارهای داخلی و خارجی، نحوه حمل و نقل، نگهداری و انبارداری، توزیع محصول در سطح شهر، کشور و خارج از کشور، نحوه عرضه و مصرف آن مدیریت جامع (تلفیقی) محصول خوانده می‌شود.

وی با اعلام اینکه در شرایط امروزی تولید محصول مشکل نیست، بلکه فروش عادلانه و اقتصادی تولید بسیار مهم‌تر است، خاطرنشان کرد: معاونت باغبانی در نظر دارد به‌منظور حمایت از تولیدکننده در مقابل شرایط اقلیمی، تأمین سرمایه برای انجام به‌موقع کارها، کمک به عرضه محصول، تنظیم بازار، بیمه محصولات، کاهش هزینه‌ها و در نهایت افزایش کیفیت و عملکرد در واحد سطح از باغداران حمایت کند.

رویین‌تن ادامه داد: از برنامه‌های ویژه معاونت باغبانی در مدیریت جامع محصول (ICM) انتخاب محل درست برای احداث باغ هر محصول، میزان نیاز جامعه، قابلیت صادراتی محصول، بهداشت باغ، هرس و آبیاری صحیح و مدیریت آفات است.

وی با بیان اینکه پایین بودن میزان تولید در واحد سطح از بزرگ‌ترین مشکلات در شرایط فعلی است، تصریح کرد: هدف از ICM، اجرای کلیه عملیات ذکرشده به‌صورت هماهنگ و به‌موقع طی یک برنامه پنج ساله به‌منظور افزایش عملکرد است.

مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه عملکرد سیب در کشور به طور متوسط 10 تن در هکتار است، در حالی که در شرایط مساوی برخی از باغداران 70 تا 80 تن در هکتار برداشت می‌کنند، یادآور شد: با اجرای طرح ICM تا پنج سال آینده متوسط برداشت 10 تنی فعلی در سیب را به 30 تن خواهیم رساند.

رویین‌تن تأکید کرد: در احداث باغ‌های جدید، تمامی مسائل ذکرشده رعایت می‌شود و در باغ‌های احداث‌شده به اصلاح آنها می‌پردازیم تا بتوانیم در نهایت تولید را دو تا سه برابر افزایش دهیم.

وی علت پایین بودن عملکرد را ضعف بنیه مالی تولیدکننده، فقر مزمن، افزایش هزینه‌های تولید و قیمت محصول، نارضایتی مصرف‌کننده، عدم توانایی در رقابت دانست و اظهار داشت: در محصول استراتژیک پسته، متوسط عمکرد کشور 740 کیلوگرم در هکتار است در حالی که باغداران پیشرو هفت تا 12 تن در هکتار برداشت می‌کنند، با توجه به شرایط خشکسالی کشور به‌ویژه در نقاط پسته‌کاری افزایش عملکرد به بیش از هفت تن برای همه مناطق میسر نیست، اما به‌راحتی می‌توان با اصلاح عملیات و اقدامات به‌موقع متوسط تولید را از 740 کیلوگرم به یک‌هزار و 500 تا دوهزار کیلوگرم در هکتار افزایش داد تا نتیجه درآمد بیشتر برای کشاورز، کاهش هزینه‌ها و به‌ویژه قدرت بیشتر در صادرات خواهد بود.

 

افزایش عملکرد از متوسط هفت به 15 تن در هکتار با طرح ICM

رویین‌تن مثبت کردن تراز تجاری و درآمدی باغداران را از اولویت‌های معاونت باغبانی عنوان کرد و گفت: با اجرای طرح ICM طی پنج سال میزان تولیدات محصولات باغبانی در حوزه میوه‌های سردسیری و خشک که عملکرد متوسط آنها هفت تن در هکتار است به 15 تن در هکتار خواهد رسید و در مجموع میزان تولیدات میوه‌های سردسیری و خشک از 8.5 میلیون تن به 16 میلیون تن افزایش می‌یابد.

وی همچنین افزود: برنامه مدیریت جامع محصول از امسال آغاز می‌شود و پنج‌هزار هکتار از کلیه محصولات سردسیری و خشک در تمامی استان‌ها به‌صورت پایلوت جهت آموزش و آشنایی باغداران اجرا می‌شود و در بقیه سطوح نیز عملیات مراقبت و نظارت به تدریج طی سال‌های آینده به اجرا درخواهد آمد.

مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: اجرای این طرح با هماهنگی مؤسسه تحقیقات باغبانی، مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان حفظ نباتات و مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی در سطح مرکز و استان‌ها آغاز خواهد شد.

رویین‌تن رمز موفقیت در اجرای ICM را هماهنگ کردن کلیه مدیران سهیم در طرح دانست و ادامه داد: با توجه به شرایط حال حاضر کشور از نظر اقتصاد مقاومتی و مقابله با تنش‌های محیطی، بخش باغبانی می‌تواند بیشترین اثرگذاری را در ایجاد درآمد، اشتغال و ارزآوری داشته باشد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر فعالیت‌ها جنبه علمی ندارند و به همین دلیل عملکردها و درآمدها پایین و در مقابل هزینه‌ها بالا است، تصریح کرد: با اجرای درست ICM تمامی مشکلات بخش برطرف خواهد شد.

رویین‌تن محصولات دارای اولویت را پسته، سیب، بادام، گردو، فندق، توت، هسته‌دارها، زرشک، عناب، نوغان و انگور عنوان کرد و یادآور شد: بسیاری از کشورها آرزوی شرایط باغبانی حال حاضر کشور ما را دارند و ما با گردهم آوردن افراد مسئول و مؤثر در بخش به اهدافمان در طرح ICM دست پیدا خواهیم کرد.

وی در پایان بودجه مورد نظر برای اجرای طرح را 2.5 میلیون تومان در هر هکتار اعلام کرد و اظهار داشت: بخشی از هزینه‌ها کمک بلاعوض دولت خواهد بود و مابقی از مشارکت تولیدکننده تأمین خواهد شد.

 

منبع: ایانا