30 فروردین 1394 - 15:50 شناسه خبر: 2594 نسخه چاپی

راهکارهای توسعه صنایع غذایی در دوران پساتحریم

راهکارهای توسعه صنایع غذایی در دوران پساتحریم
 سید محمد رضا مرتضوی: در هیچ جای دنیا بخش صنایع غذایی از مردم مالیات بر ارزش‌افزوده‌ای دریافت نمی‌کند.با پیشرفت مذاکرات و در ادامه ...

 سید محمد رضا مرتضوی: در هیچ جای دنیا بخش صنایع غذایی از مردم مالیات بر ارزش‌افزوده‌ای دریافت نمی‌کند.

با پیشرفت مذاکرات و در ادامه رفع تحریم‌ها وضعیت اقتصادی کشور به‌طور قطع شاهد تغییراتی خواهد بود که به‌تبع آن صنعت به‌ویژه صنایع غذایی نیز از آن بهره خواهد برد. اما بهره‌مندی از رفع تحریم‌ها و افزایش ظرفیت‌ها مسلتزم توجه به چندین نکته است تا رونق صنعت غذایی را در پی داشته باشد.

هم‌اکنون در هیچ جای دنیا بخش صنایع غذایی از مردم مالیات بر ارزش‌افزوده‌ای دریافت نمی‌کند.

بنابراین یکی از پیشنهادها که موجب رونق صنعت غذا می‌شود، حذف وصول مالیات بر ارزش‌افزوده از محصولات غذایی است چراکه با اجرای این پیشنهاد، قدرت خرید مردم افزایش یافته و سفره مردم وسیع‌تر و به‌تبع آن، سلامت آنها نیز تقویت خواهد شد.

درحال‌حاضر هدف دولت کنترل تورم و خروج از رکود است و با حذف مالیات بر ارزش‌افزوده از صنایع غذایی بدون صرف هزینه‌های زیاد برای دولت به‌راحتی صنعت غذا و اقتصاد مردم بهبود پیدا خواهد کرد. با این اقدام نرخ رشد تورم تک رقمی شده و با خروج از رکود و رونق صنایع غذایی با کاهش قیمت روبه‌رو خواهیم شد. از سوی دیگر گسترده کردن سفره مردم، سلامت و کاهش هزینه‌های درمانی را در پی خواهد داشت.

البته نباید از جنبه درآمدزایی دولت از مالیات بر ارزش‌افزوده نیز غافل شد. به همین منظور دولت برای جبران درآمد از دست‌رفته از محل مالیات بر ارزش افزوده صنایع غذایی می‌تواند همین میزان درآمد را از طریق افزایش مالیات بر سایر بخش‌ها مانند دخانیات کسب کند. درحال‌حاضر سیگار در ایران از تمام کشورهای دنیا ارزان‌تر است و پیشنهاد می‌شود این رقم چندین ??میلیارد تومانی که از درآمد مالیات بر ارزش‌افزوده صنایع غذایی حذف می‌شود بلافاصله با تصویب قانون از محل فروش دخانیات جبران شود که به‌طور حتم این امر بر سلامت جامعه نیز موثر خواهد بود.

نکته دیگر این است که وزارت جهاد کشاورزی به جای آنکه به دنبال این باشد تا چگونه صنایع غذایی را زیرنظر خود بگیرد بهتر است به تامین مواد اولیه صنایع غذایی و بهبود روش‌های آبیاری بپردازد تا ظرف یک سال بتوانیم انقلاب سبز را ایجاد کرده و ظرفیت بسیاری را به زیر کشت آوریم.

با تحقق این مسئله، امنیت غذایی و رونق صنایع غذایی را شاهد خواهیم بود. از آنجایی که ایران آفتاب و زمین‌های حاصلخیز دارد هنوز هم این کشور سرآمد مزه در دنیاست. اگر پولی که به عنوان یارانه به روستاییان پرداخت می‌شود را با هدف بهبود وضعیت ابزار و تامین تجهیزات برای اصلاح روش‌های آبیاری و تقسیم آب اختصاص دهیم، درآمد روستاییان رشد چشمگیری خواهد داشت. اگر به زمین و آب توجه کنیم چندین برابر درآمد نفتی، درآمد خواهیم داشت به‌طور مثال اگر درآمد نفت را بر جمعیت تقسیم کنیم پولی که کشتکاران از کشت زعفران در خراسان به‌دست می‌آورند چند برابر میزان سهم کشتکاران از محل سهم درآمدهای نفتی است. بنابراین اگر یارانه‌ها را به جای صدقه دادن به مردم در جای درست هزینه کنیم درآمد مردم را چندین برابر خواهیم کرد. درحال‌حاضر ?? تا ?? درصد روغن از خارج کشور وارد می‌کنیم و سهم چشمگیری از گندم، جو، ذرت، برنج و... از طریق واردات تامین می‌شود.

از سوی دیگر با بازشدن بازارهای بین‌المللی و جذب سرمایه‌های خارجی که به شدت علاقه دارند در صنایع غذایی ایران سرمایه‌گذاری کنند، می‌توانیم ظرفیت‌های تولیدی را افزایش دهیم چراکه ایران بزرگترین بازار مصرف منطقه را در دست دارد و علاوه بر جمعیت داخل، شهروندان کشور اطراف به‌ویژه روسیه هم محصولات ایرانی را مصرف می‌کنند به‌طوری که سال گذشته روسیه ?میلیارد دلار پنیر وارد کرده است. بر این اساس ایران توان این را دارد تا تمام آرد و ماکارونی عراق و افغانستان را تامین کند. با رفع تحریم‌ها و رعایت نکات گفته شده به‌طور قطع نخستین صنعتی که جذب سرمایه خارجی را پس از تحریم آغاز خواهد کرد، صنعت غذایی کشور خواهد بود.

محمدرضا مرتضوی / دبیر کل خانه صنعت،معدن و تجارت ایران