11 فروردین 1394 - 9:33
شناسه خبر: 2359
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
از خاطرات تلخ قدیمی تا دغدغه های سال جدید
چالش های همیشگی خرید تضمینی گندم
برخی از نمایندگان مجلس طی اظهارنظری، با تاکید بر این که مشکلات بخش کشاورزی به ویژه خرید تضمینی را به شکل ریشهای حل کنند،می گوید: حل کردن این معادلات محتاج یک اندیشه جدید است و باید دید چطور میشود دست دلالانی که هم سر تولید کننده کلاه میگذارند و هم سر مصرف کننده، را از بازار کوتاه کرد.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران ؛در سال 1393 که سال انتزاع و تفویض وظایف بخش کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی بود در حوزه خرید تضمینی محصولات کشاورزی و تنظیم بازار، مشکلاتی پیش آمد و این وزارتخانه در این رابطه عملکرد خوبی نداشت در نتیجه کشاورزان برای تامین نهاده های لازم و انجام کشت آتی برخی محصولات استراتژیک از جمله گندم با مشل مواجه شدند.
به عنوان مثال کشاورزان خوزستانی که باید بلافاصله بعد از برداشت ذرت همان زمین را گندم می کاشتند نیاز مبرمی به پول فروش ذرت برای خریداری بذر گندم، کود، سوخت و دیگر هزینه ها داشته اما تاخیر در پرداخت این پول تا بیش از 4 ماه مشکلات زیادی را برای آنها ایجاد کرد و صدای اعتراض آنها را در آورد.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، این مشکل تنها مربوط به خوزستان نبود و اکثر کشاورزان استانهای مختلف با این معضل دست به گریبان شدند، به عنوان مثال کشاورزان ذرتکار شهرستان کامیاران هم در اعتراض به عدم پرداخت مطالباتشان بابت خرید تضمینی ذرت از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور، در مرکز اتحادیه روستایی این شهرستان تجمع کردند چرا که بیش از 50 درصد جمعیت این شهرستان کشاورز هستند و جز این شغل دیگری ندارند و معیشت زندگی روزمره خود را از طریق درآمدهای حاصل از محصولات کشاورزی تأمین میکنند.
تاخیر در پرداخت بهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله مطالبات ذرت کاران سبب نگرانی بسیاری از نمایندگان مردم در مجلس شد به طوریکه 115 نفر از نمایندگان مجلس با ارسال نامه ای به رئیس جمهور بر تعجیل در پرداخت بهای ذرت تحویلی کشاورزان تاکید کردند همچنین درتذکرات شفاهی و کتبی نمایندگان بر این موضوع بسیار تاکید شد.
این اتفاقات درحالی به وقوع پیوست که مسئولان وزارت جهادکشاورزی و تعاون روستایی به کشاورزان اعلام کرده بودند در زمان برداشت محصول، ظرف 2 هفته بهای محصولات شما پرداخت می شود اما تا ماه ها بعد از برداشت محصول این کار صورت نگرفت و مشکلات بسیاری را برای کشاورزان ایجاد کرد.
باید توجه داشت چنین اقدامات و بی برنامه گی هایی سلب اعتماد کشاورزان را به دنبال دارد و این در حالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان و اقتصاددانها یکی از محورهای توسعه یافتگی کشورهای بخش کشاورزی است کمااینکه مقام معظم رهبری هم بر این واقعیت بسیار تاکید دارند و یکی از مولفه های اصلی اقتصاد مقاومتی را ظرفیت های بخش کشاورزی و کشاورزان و تولیدکنندگان می دانند.
جهاد کشاورزی سال 93 در خرید تضمینی محصولات کشاورزی عملکرد خوبی نداشت
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس در گفت وگو با خبرگزاری خانه ملت با یادآوری اینکه متاسفانه در سال 1393 که سال انتزاع و تفویض وظایف به وزارت جهاد کشاورزی بود در حوزه خرید محصولات کشاورزی و تنظیم بازار مشکلاتی پیش آمد،می گوید: وزارت جهاد کشاورزی در خرید تضمینی محصولات کشاورزی و پرداخت مطالبات کشاورزان در سال 93 عملکرد خوبی نداشت که به عقیده بنده باید این موضوع را به پای بیتجربهگی مسئولان این وزارتخانه نوشت.
شمس الله شریعت نژاد نماینده مردم تنکابن،رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به عملکرد نامطلوب جهادکشاورزی در خرید تضمینی مرکبات می افزاید: شاید دلیل این عملکرد ضعیف یک بخش به کمبودها و در بخشی هم به علت عملکردهای منفی در سالهای گذشته باشد،چرا که هنوز ریالی بابت مرکبات خریداری شده در زمستان سال 92 به کشاورزان پرداخت نشده، یعنی باوجود اینکه یک سال و نیم است که این مرکبات توزیع شده ولی باغداران هنوز نتوانستند پول خود را از دولت بگیرند.
شریعت نژاد تاکید می کند:نتیجه برخوردهای این چنینی عدم اعتماد است که در حال حاضر هم این اتفاق افتاده و چالشی که پیش رو داریم ناشی از این مسئله بوده که قطعا در ایام عید تاثیر خود را بیشتر نشان خواهد داد. مشکل بعدی در رابطه با محصول کیوی است به طوری که در حال حاضر انبارها و سردخانهها پرازکیوی است و متاسفانه امکان فروش این محصولات برای کشاورزان وجود ندارد.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس اضافه می کند: در حالی که حداقل انتظار از وزارت جهاد کشاورزی این است که در مورد کالاهای استراتژیک عملکرد مطلوبی داشته باشد اما متاسفانه در این رابطه هم جای تردید و سوال وجود دارد که لازم است مورد بررسی قرار گیرد. به نظر می رسد باید این مسائل را به حساب کم تجربهگی وزارت جهاد کشاورزی بگذاریم چرا که یک ماه و نیم مشکل انباشت مرغ در انبارها را داشتیم و مرغها در سردخانهها روی دست تولیدکنندگان مانده بود و روزهای پایانی سال دیدیم که حدودا قیمت مرغ تا دو سوم افزایش پیدا کرد.
این نماینده مردم در مجلس نهم تاکید می کند: حل کردن این معادلات محتاج یک اندیشه جدید است و باید ورود تازهای به این موضوع صورت گیرد تا ببینیم چطور میشود دست دلالانی که هم سر تولید کننده کلاه میگذارند و هم سر مصرف کننده را از بازار کوتاه کرد و مشخص کرد جایگاه آنها در رابطه با تنظیم بازار چیست و دولت با آن ها چگونه باید برخورد کند.
شریعت نژاد با بیان اینکه امیدواریم مسئولان حوزه کشاورزی از اتفاقات و تجربه های سال 93 درس عبرت بگیرند و در سال 94 بتوانند مشکلات بخش کشاورزی به ویژه خرید تضمینی محصولات را به شکل ریشهای حل کنند،می گوید: تاخیر در پرداخت بهای تضمینی محصولات خریداری شده از کشاورزان و عملکردهای مشابه،باعث سلب اعتماد کشاورزان میشود و این رویه با اقتصاد مقاومتی و دستیابی به خودکفایی در تضاد است چرا که این گونه رفتارها در واقع تحریک مردم به عدم کشت است.
وی می افزاید:بر این اساس در جامعه ما کسانی که کار کشاورزی میکنند نسبت به کسانی که دلالی میکنند نقش ضعیفتری دارند و احساس میشود در حق تولیدکنندگان جفا میشود و توجه لازم به این قشر وجود ندارد. در نتیجه این افراد کار و تولید را رها کرده و یا به دلالی و یا موارد مشابه آن،که بیشتر مصرف گرایی است تا تولید و طی کردن مسیر خودکفایی روی میآورند و متاسفانه این روند در همه حوزههای بخش کشاورزی قابل مشاهده است.
کشور از عملکرد ضعیف بانکها بسیارآسیب میبیند
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس با یادآوری اینکه هم در مورد کالاهای استراتژیک مثل ذرت شدیدا وابسته هستیم و در رابطه با تولید محصولات باغی نگرانی وجود دارد،می گیود: با توجه به عدم توجیه اقتصادی در حوزه کشاورزی، میزان تولید کاهش یافته و تغییر کاربری اراضی در حال افزایش است و باید دقت کرد ما به زور نمیتوانیم مردم را به بیگاری مجبور کنیم چون اگر بنا باشد کشاورزی،اقتصادی و به صرفه نباشد هیچ کس نمیتواند مردم را مجبور به انجام یک فعالیت غیر اقتصادی کند اما متاسفانه نگاه فعلی دولت به کشاورزی و باغداران اینطور است که شما مجبور هستید تولید کنید در نتیجه این اجبار قطعا بازخورد مناسبی نخواهد داشت.
عباس پاپی زاده عضو دیگر کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس نیز ضمن انتقاد از عملکرد وزارت جهادکشاورزی در خرید تضمینی محصولات،می گوید: در بحث خرید تضمینی متاسفانه سال گذشته بانکهای عامل بد عمل کرده و به تعهدات خود پایبند نبودند.
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مجلس چندین بار این موضوع را پیگیری کرده ایم،می افزاید: دولت پرداخت سود و اصل تسهیلات به بانکها را تضمین کرده بود و بانکها باید این تسهیلات را به دستگاهها و سازمانهای متولی می دادند اما متاسفانه از این کار خودداری کردند.
پاپی زاده اضافه می کند: به طوری که کشاورزان 4 ماه بعد از برداشت و فروش محصول خود هیچ گونه وجهی بابت آن دریافت نکردند و به همین دلیل برای کشت مجدد نتوانستند نهاده خریداری کنند و از کشت گندم انصراف دادند.
وی تاکید می کند: کشور از این عملکرد ضعیف بانکها بسیار آسیب میبیند و ما قطعا از طریق مجلس با بانک هایی که در این رابطه همکاری نکردهاند،برخورد خواهیم کرد.
کشاورزان و تولید کنندگان دغدغه فروش محصول دارند
هدایت الله میر مرادزهی عضو دیگر کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس نیز معتقد است: راه برون رفت از مشکلات تولید در قالب قانون لایحه رفع موانع تولید در مجلس تنظیم شده و همچنین سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد و استقلال کشور از نیازهای خارجی در این سیاستها مورد تاکید است.
نماینده مردم سراوان ،سیب وسوران ،مهرستان در مجلس می افزاید: رسیدن به این اهداف بستگی به وضعیت تولیدات داخلی دارد که مهم ترین تولیدات مربوط به بخش کشاورزی است در واقع هر کشوری که به استقلال رسیده اول بخش کشاورزی خود را توسعه داده است اما متاسفانه در کشور ما ضمن اینکه به این واقعیت پی بردهایم اما به آن توجه ویژهای نداریم و روز به روز نهادههای کشاورزی و دامی گرانتر میشود و هزینههایی که کشاورز برای تولید باید بپردازد هر روز بیشتر میشود.
این عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس ادامه می دهد: از طرف دیگر خرید تضمینی محصولات تولید شده هم با مشکلاتی مواجه است و کشاورزان و تولید کنندگان دغدغه فروش محصول دارند و در این شرایط برخی افراد سودجو، واسطهگر و دلال هم با دخالتهای خود دست به احتکار زده و روز به روز تولید را کمرنگتر میکنند.
ضرورت تنظیم یک تقویم زراعی و برنامهریزی دقیق در بخش کشاورزی
میرمرادزهی با بیان اینکه برنامه کمیسیون کشاورزی مجلس بر این است تا این موانع از سر راه کشاورزان و تولیدکنندگان بردارد،تاکید می کند: عملیاتی کردن بستههای حمایتی تعریف شده برای تولید کنندگان بخش کشاورزی یکی از راهکارهای مهم در این راستا است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه گندم یکی از محصولات استراتژیک کشور است،می افزاید: باید نرخ خرید تضمینی گندم به صورتی تعیین شود که هم هزینههای تولید را پوشش داده و هم درآمدی برای تولیدات آتی ایجاد کند.
این نماینده مردم در مجلس نهم با بیان اینکه در کشور آب و خاک مناسبی وجود دارد،می گوید: ماکشور چهار فصلی داریم که اگر براساس موقعیت جغرافیایی الگوی کشت مناسب تعریف و تقسیم بندی لازم صورت گیر،محصولات مختلف را میتوانیم تولید کنیم اما شرط آن تنظیم یک تقویم زراعی و برنامهریزی دقیق است و در کنار آن باید استفاده بهینه آب مورد توجه قرار گیرد.
منبع: صدای اقتصاد