28 اسفند 1393 - 7:17
شناسه خبر: 2333
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
در نشستی با حضور مدیر توسعه شیلات و سرمایهگذار طرح اعلام شد:
آغاز تولید و پرورش تجاری ماهی شانک در ایران، برای نخستینبار در خاورمیانه
دستاورد پروژه پرورش ماهیهای دریایی آبهای گرم بهصورت فوقمتراکم و در سیستم مداربسته که اواخر سال گذشته و برای نخستینبار در خاورمیانه راهاندازی شده بود، در سال جاری وارد بازار شد.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، در نشستی که از سوی سازمان شیلات ایران برگزار شد، اگر چه برای خبرنگاران شیفته ارائه آمار و تعریف خبر به معنای "افزایش و کاهش مستندات عددی"، دستاورد دلخواه آنها را نداشت و گلایههایی هم در این باره عنوان کردند؛ اما انصافاً یک نقطه قوت بارز و دارای ارزش خبری اقتصادی داشت و آن معرفی گونه جدیدی از ماهیهای تجاری به بازار بود که در دنیا به نام "سیباس" معروف است و در ایران همانگونه "شانک" خودمان است که در دسته ماهیان آبهای جنوب محسوب میشود.
بنا بر این گزارش، در این پروژه که با سرمایهگذاری 12 میلیارد تومانی بخش خصوصی آغاز به کار کرده با روش کشت از طریق چرخش آبی در زمینی به وسعت یکهزار و 500 مترمربع و با تولید حدود 500 تن در سال، ماهی شانک تولیدی و پرورش و راهی بازارهای داخلی و متعاقب آن خارجی خواهد شد. اگرچه به گفته مدیر طرح که خود از صادرکنندگان نمونه میگوی کشور نیز هست، بر اساس برنامهریزیهای انجامشده قرار است در سال آینده نسبت به راهاندازی تولید ماهی در مزرعه خاکی در کنار دریا نیز اقدامهایی انجام شود.
ویژگیهای پرورشی شانک
عیسی گلشاهی، مدیر کل دفتر توسعه، فرآوری، بهبود کیفیت سازمان شیلات، پیش از توضیحات مدیر پروژه و در اشاره به مزایای این طرح گفت: نخست آن که آب این پروژه بهصورت مستقیم و از طریق دریا استحصال شده که بعد از گرفتن املاح آب، میکروب آن از ترزیق ازن و گذر از فیلترهای uv از بین میرود؛ دوم این که آب کل سیستم در هر ساعت تصفیه میشود؛ سوم آن که مایه تولیدشده در این سیستم کاملاً ارگانیک بوده و هیچگونه آنتیبیوتیکی که در حال حاضر در ماهیهای پرورشی از آن استفاده میشود در آن استفاده نمیگردد؛ چهارم آن که تولیدش بهصورت متداوم در کل سال است و روزانه قابل عرضه به بازار است؛ پنجم آن که در بالاترین تراکم ممکن برای هر گونه ماهی پرورش مییابد و سایر ویژگیها که این ماهی را میتواند هم به لحاظ ارز اوری بیشتر و هم افزایش مصرف سرانه مایه در کشور حائز اهمیت کند
وی البته بر این نکته هم تأکید میکند که امگا3 فراوان این ماهی -100 گرم سیباس معادل یکهزار و 700 گرم استیک گوشت-؛ مقاومت بالا در برابر شوری؛ تولید سه تا شش میلیون تخم ماهی توسط مولد در هر بار تخمریزی؛ خوشگوشت بودن همراه با یکپارچگی گوشت و بدون بو؛ طول دوره رشد کوتاه؛ پخت سریع و نداشتن تیغ ریز و... از سایر ویژگیهای ماهی شانک (سیباس) است.
گلشاهی با بیان اینکه این ماهی در کشورهایی همچون استرالیا جزو پرطرفدارترین و گرانترین ماهیها است، افزود: در حال حاضر این ماهی در کشورهای استرالیا، مالزی، تایلند، تایوان و... تولید میشود که با توجه به منحصربهفرد شدن ایران در غرب آسیا میتواند دستاوردهای تجاری خوبی را برای تولیدکنندگان این ماهی در کشورمان به ارمغان آورد.
سود 50 درصدی تولید و پرورش ماهی شانک (سیباس)
حامد شاهرخی، مدیر شرکت پرورش ماهی "راموز" و مدیر این پروژه نیز که در اقدام ابتکاری سازمان شیلات در جمع خبرنگاران حضور داشت تا پاسخهای لازم و احتمالی خبرنگاران حاضر در این نشست مطبوعاتی را بدهد، در پاسخ به این پرسش که تاکنون چه مقدار از این ماهی به کشورهای دیگر صادر شده و در چه فروشگاههای داخل شهر در دسترس است، اظهار داشت: از آنجا که فقط یک ماه از عرضه تجاری این ماهی میگذرد، در حال حاضر فقط در معدودی از فروشگاههای زنجیرهای پایتخت در دسترس است و در صادرات نیز دو تن از این ماهی به کشور امارات متحده عربی صادر شده که عنقریب به روسیه نیز محمولههایی صادر خواهد شد.
وی با بیان اینکه گونه پرورشی این ماهی بر خلاف گونه دریایی "شانک"، ظرف شش ماه به وزن 700 گرم میرسد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر سود حاصل از فروش این ماهی 50 درصد است که پس از بازگشت سرمایهگذاری اولیه (که 30 درصد آن با دریافت وام از بانک ملی بوده است)، نرخ سود به حالت متعادل بازخواهد گشت؛ با این وجود نرخ کنونی این ماهی در بازار مصرف بهصورت تازه 25 هزار تومان در هر کیلوگرم است.
منبع: ایانا