25 اسفند 1393 - 14:1
شناسه خبر: 2307
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
جزئیات رشد اقتصادی در حوزههای مختلف اقتصادی
رشد 2.8 درصدی تولید ناخالص داخلی در پاییز امسال در حالی رقم خورد که بیش از 82 درصد آن مربوط به بخشهای نفت، صنعت، ساختمان و خدمات موسسات پولی و مالی بوده است.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، عمدهترین منابع آماری به منظور محاسبه اقلام هزینه ناخالص داخلی را منابعی نظیر طرح آماری بودجه خانوار در مناطق شهری ایران، پرداختیهای خزانهداری کل کشور، آمار صادرات و واردات گمرک و آمار تراز پرداختهای خارجی تشکیل میدهند که بانک مرکزی در این زمینه اعلام کرد که مطابق با روش معمول در آمارهای فصلی آمارهای مرتبط با تولید و هزینه ملی برای نیمه اول امسال بر حسب قیمتهای جاری بر مبنای آخرین دادهها و اطلاعات دریافتی از منابع آماری اصلاح و تعریف شده است.
بر این اساس تغییرات در چهار گروه اصلی به گونه ای بود که تغییر رشد تولید در کشاورزی 3.5 درصد، نفت 8.1 درصد، صنایع و معادن 6.2 درصد و خدمات 2.3 درصد بود که در نهایت نرخ رشد تولید ناخالص ملی را به 3.6 درصد و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت را به 3.1 درصد رسانده است.
بررسی آمار سه ماهه
اما بررسی آمار بانک مرکزی از رشد ارزش افزوده بخشهای مختلف اقتصادی حاکی از ادامه روند بهبود و رونق نسبی در مقایسه با دوره مشابه سال قبل است. به گونهای که رشد سه ماهه سوم سال جاری به 2.8 درصد رسیده است.
بررسی سهم فعالیتهای اقتصادی در رشد تولید ناخالص ملی نشان میدهد که در فصل سوم امسال ارزش افزوده فعالیتهای نفت 0.5، صنعت0.4، ساختمان0.8 و خدمات موسسه پولی و مالی 6 درصد، بوده که نقش عمدهای حدود 2.3 درصد در رشد 2.8 درصدی تولید ناخالص داخلی به قیمتهای ثابت سال 1383 ایفا کردهاند.این درحالی است که رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه سوم سال گذشته منفی 1.8 درصد بوده است.
رشد 3.5 درصدی ارزش افزوده در کشاورزی
آخرین آمار و اطلاعات ارائه شده از وزارت جهاد کشاورزی به بانک مرکزی نشان میدهد که برآورد مقادیر تولید محصولات زراعی 8.1، باغی 1.5، دامی 4.9 درصد و شیلات 7.7 درصد نسبت به سال گذشته رشد دارد.
همچنین براساس محاسبات فصلی انجام شده ارزش افزوده کل گروه کشاورزی در 9 ماهه اول امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل 3.5 درصد رشد داشته است.
رشد تولید در 12 گروه صنعتی
اما در بخش صنعت شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی که حدود 70 درصد ارزش افزوده بخش صنعت را پوشش میدهد در سه ماهه سوم امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 2.4 درصد رشد دارد.که در همین مدت شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی نسبت به رقم سال قبل 5.2 درصد افزایش یافته است.
بنا بر این گزارش در میان 24 گروه عمده کارگاههای بزرگ صنعتی شاخص 12 گروه در 9 ماهه اول نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد مثبت داشته است.
بر این اساس شاخص تولید صنایع مواد غذایی 5.6، صنایع انواع آشامیدنیها 6.6 درصد، تولید چرم و مصنوعات چرمی 9 درصد، انتشار، چاپ و تکثیر رسانههای ضبط شده 15.7 درصد، مواد و محصولات شیمیایی یک درصد، داروها و فرآوردههای دارویی شیمیایی و گیاهی 4.6 درصد، فلزات اساسی 4.3 درصد، محصولات ساخته شده از فلز به جز ماشینآلات 5.8 درصد، محصولات رایانهای الکترونیکی و نوری 5 درصد، ماشینآلات مولد و انتقال نیروی برق و دستگاههای برقی 8.2 درصد، ماشسینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده در جای دیگر 5 درصد و شاخص تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیمتریلر 59.6 درصد افزایش دارد.
صعود ارزش افزوده بخش ساختمان
افزایش ارزش افزوده بخش ساختمان در سه ماهه سوم امسال به میزان 11.5 درصد از دلایل قابل توجه در رشد اقتصادی پاییز بوده است.
علی رغم رشد منفی ارزش افزوده ساختمان در بخش خصوصی که در حدود منفی 5.5 درصد بود افزایش در فعالیتهای عمرانی دولت در بخش ساختمان عامل موثری در افزایش ارزش افزوده کل این بخش بوده است.
همچنین نگاهی به ارقام اجزای هزینه نهایی به قیمتهای ثابت سال 1383 در فصل سوم امسال نشان میدهد که مصرف خصوصی 5.6 درصد، مصرف دولتی 0.2، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص 10.9 و صادرات و واردات کالاها و خدمات منفی 0.10 درصد بوده است.
بانک مرکزی در این رابطه توضیح داده که در پاییز تشکیل سرمایه ثابت بخش ماشینآلات 4.8 درصد و تشکیل سرمایه ثابت بخش ساختمان با 21.2 درصد رشد همراه بوده که این رشد به دلیل افزایش هزینههای عمرانی دولت در این بخش است.
منبع: ایسنا