04 تیر 1393 - 7:21
شناسه خبر: 17
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
نماینده یونسکو در ایران: امکان تأمین 10 درصد آب ایران بهوسیله قنات
با توجه به وضعیت خشکی پیش رو در کشور ایران، قناتها میتوانند 10 درصد آب مورد نیاز بخش کشاورزی را تأمین کنند.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران ،نماینده یونسکو در ایران در آیین تسلیم سند ثبت جهانی نظام کشاورزی مبتنی بر قنات بهعنوان میراث مهم کشاورزی جهان (GIAHS) گفت: قنات نقش مؤثری برای تأمین حداقل 10 درصد آب مورد نیاز دارد.
هیراناند پورکایت افزود: حفر کانالهای زیرزمینی میتواند برای استفاده از این پتانسیل مؤثر واقع شود.
وی خاطرنشان کرد: دفتر یونسکو در ایران در سال 2005 میلادی کمک کرد که مرکز ملی قنات در استان یزد تشکیل شود و بدینترتیب نقش مؤثر این مرکز برای گسترش کاربرد قنات مورد توجه قرار گرفته است.
پورکایت ادامه داد: دانش فنی و خدمات موجود در این زمینه به جمهوری آذربایجان و کشور عراق نیز داده شده است.
وی از ایران بهعنوان بهخاطر ثبت این اثر بهعنوان یک میراث کشاورزی جهانی تبریک گفت.
آسیب سامانههای کشاورزی به بیش از 60 درصد منابع طبیعی
دستیار دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در این مراسم اظهار داشت: کشاورزی بهکارگیرنده اصلی منابع طبیعی است و سامانههای کشاورزی بهدلیل ضررهایی که به طبیعت میرساند، بیش از 60 درصد منابع موجود در جهان را فرسوده میکند.
هاولیانگ شو تصریح کرد: تولید آبزیان و سایر فرآوردههای کشاورزی در معرض خطر بزرگی است که بهخاطر تغییرات آب و هوایی و نبود دانش و استفاده از روشهای سنتی کشاورزی اجرایی میشود.
وی یادآور شد: با توجه به استفاده از قناتها، میتوانیم برای حفظ منابع غذایی و کمک به تأمین غذای میلیاردها نفر از مردم جهان که یک میلیارد نفر آنها از گرسنگی رنج میبرند، کمک کنیم.
شو با اعلام اینکه باید روشهای پایدارتری را در دسترس داشته باشیم، تأکید کرد: استفاده از سامانههایی که اکوسیستم را حفظ میکند، در اولویت است و روشهای سنتی کشاورزی بهدلیل آنکه به بهبود معیشت روستاییان کمک میکند، می تواند به فقر و گرسنگی خاتمه دهد، بنابراین لحاظ کردن قنات و سیستم آن در چارچوب سامانههای مهم کشاورزی مؤثر است.
وی افزود: باید از نبوغی که در راهاندازی قنات در ایران وجود دارد تقدیر شود، زیرا این توانمندی بشر تأثیر مهمی در شرایط اقلیمی و آب و هوایی دارد و در دهههای آینده که ایران با خشکی همراه است، میتواند یک منبع مهم آبی قلمداد شود.
تاثیر قنات در ایران برای آیندگان
همچنین هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد در ایران گفت: استفاده از قنات در منطقه گرم و نیمهخشکی چون ایران میتواند مؤثر واقع شود، زیرا مزیت محسوب میشود.
گری لوئیس خاطرنشان کرد: دوسوم آب در ایران تبخیر میشود، نابراین اهمیت قنات در این زمینه بسیار حساس میشود.
وی ادامه داد: 10 درصد آب مورد نیاز از قنات قابل استحصال است.
هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران با اعلام اینکه ایران هفتمین تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان است، تصریح کرد: قناتها تنها از انرژی جاذبه زمین استفاده میکنند و نسبت به سایر روشها، انرژی زیادی نمیخواهند.
لوئیس یادآور شد: مصرف قنات به دو صورت است، یکی آنکه برای ساخت و حفظ آن از طریق انسانها اقدام میشود و دوم اینکه انرژی ذهنی این الهامات در بشر وجود داشته است.
وی تأکید کرد: این دو عامل به لحاظ توسعه پایدار انسانی مهم بوده و پیام آن است که بگذارید از منابع محدود کره شکننده زمین بهصورت پایدار استفاده کنیم.
پروژه ترسیب کربن با همکاری ارگانهای بینالمللی
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار وزارت امور خارجه نیز قنات را با فرهنگ ایرانی عجین دانست و اظهار داشت: ایران با مدیریت پایدار محیط زیست اهتمام میورزد که بتواند این فرهنگ را حفظ کند.
پیمان سعادت افزود: همکاری با مجامع بینالمللی در این راستا مؤثر بوده، بهگونهای که بسیاری از نوآوریها از الگوهای موفق در چارچوب همکاریهای جنوب - جنوب عملیاتی شده است.
وی پروژه ترسیب کربن که توسط سازمان جنگلها در حال انجام است را مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: ثبت جهانی قنات و برکاتی که به همراه دارد، آغازگر سایر برنامههای کشاورزی خواهد بود./
منبع:ایسنا