24 دی 1393 - 15:1 شناسه خبر: 1615 نسخه چاپی

راه بازگرداندن ارزهای بلوکه شده چیست؟

راه بازگرداندن ارزهای بلوکه شده چیست؟
گفتگو با رئیس اتاق بازرگانی تهران در مورد دلارهای بلوکه شده در کشورهای خریدار نفت ایرانبه گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی ایرا ...

گفتگو با رئیس اتاق بازرگانی تهران در مورد دلارهای بلوکه شده در کشورهای خریدار نفت ایران

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی ایران،  برخی برآوردهای نشان می دهد که حدود 100 میلیارد دلار از ارزهای کشور که از فروش نفت خام به دست آمده در حساب های خارج از کشور باقی مانده و به دلیل تحریم های بانکی امکان برده برداری از آن وجود ندارد.

واردات کالا از کشورهای خریدار نفت ایران با استفاده از این ارزها، طی سال‌های اخیر در دستور کار قرار گرفته است اما این موضوع نتوانسته مشکلات این بخش را از میان بردارد. همچنین طی یک سال گذشته مذاکرات گسترده‌ای در سطح مقام‌های اول اجرایی ایران و چین برای بهره‌برداری از ارزهای بلوکه شده در این کشور انجام شد که در نهایت به فاینانس 22 میلیارد دلاری چینی‌ها در پروژه های ایرانی انجامید.

رئیس اتاق بازرگانی تهران معتقد است که همچنان راه‌هایی برای استفاده از این ارزها وجود دارد.

یحیی آل اسحاق گفت: تعاملات بانک مرکزی با طرف‌های مقابل، اعمال سیاست‌های تجاری بین کشورها و همراهی نظام بانکی برای تسهیل امور، در همین اقتضائات فعلی می‌تواند بخشی از مشکلات را کاهش دهد. این موضوع بستگی به مذاکرات و قدرت مانور در عملیات نقل و انتقال ارز دارد. اگر قرار باشد با سیکل قوانین و رویه‌های موجود عمل شود این امکان فراهم نمی‌شود. باید امکان خروج از چارچوب معمول و بروز ابتکارات جدید وجود داشته باشد.

آل اسحاق تاکید کرد: مدیرانی که از بانک مرکزی و یا دیگر بخش های اقتصادی به مذاکره با کشورهای خریدار نفت ایران می‌پردازند باید از این هنر برخوردار باشند. ضمن اینکه باید کشور و نظام ریسک این تصمیمات را بپذیرد چراکه تصمیمات غیرعادی توام با ریسک خواهد بود. هیچ حرکتی بدون هزینه نخواهد بود. نمی توان از مدیران انتظار داشت تا این عملیات را بدون هزینه انجام دهند.

رئیس اتاق تهران با اشاره به برخی مذاکرات با کشور هند گفت: رئیس کل بانک مرکزی از مثبت بودن برخی مذاکرات با مقامات هندی سخن گفته است. در حال حاضر ارزش موجودی ایران در هند که بصورت روپیه است، معادل 3 میلیارد دلار برآورد می شود که طبق توافقات باید دولت این کشور این مبلغ را به دلار تحویل ایران دهد. بر اساس توافقات دو کشور بخشی از مبلغ حاصل از صادرات نفت ایران با واردات کالا از این کشور دریافت می‌شود و بخشی دیگر به طور نقدی به کشور می‌آید. در حال حاضر در هر دو بخش به سقف توافق نرسیده‌ایم. هم در بخش کالا می‌توانیم کالاهای بیشتری وارد کنیم و هم در بخش نقدی حدود 3 میلیارد دلار طلب داریم.

وی ادامه داد:‌ باید با تعامل از این ارزها بهره برد. به عنوان مثال می توان توافق کرد تا طرف مقابل پولی که باید ایران بابت واردات کالا به یک کشور بپردازد را مستقیما به این کشور پرداخت کند تا طلب ما با بدهی ما به کشوری ثالث تسویه شود. این مسائل بستگی به هنر ما و همراهی طرف مقابل دارد.

 

منبع: صدای اقتصاد