03 آذر 1393 - 10:0 شناسه خبر: 1166 نسخه چاپی

کله پاچه در لیست سیاه سلامت

کله پاچه در لیست سیاه سلامت
 جزئیات بیشتری از فهرست کالاهــای آسیب‌رســان سلامت که پیش از این اعلام شده بود و به‌صورت محرمانه از سوی وزیر بهداشت به نهاد‌های ذ ...

 جزئیات بیشتری از فهرست کالاهــای آسیب‌رســان سلامت که پیش از این اعلام شده بود و به‌صورت محرمانه از سوی وزیر بهداشت به نهاد‌های ذیربط ارسال شده، اعلام شد.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی ایران، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در توضیح جزئیات جدیدی از لیست محرمانه کالاهای آسیب‌رسان به سلامت، آن را یک جهت‌گیری تغذیه‌ای توصیف کرد و گفت: کالاهایی نیستند که ممنوعیت مصرف داشته باشند بلکه وزارت بهداشت به این قبیل کالاها، نگاه تغذیه‌ای دارد. یعنی، کالایی که در مصرف آن نباید افراط شود. به‌عنوان مثال، کله پاچه آسیب‌رسان به سلامت است اما، این به‌معنای آن نیست که خوردن کله پاچه از فردا ممنوع می‌شود.

رسول دیناروند از تشکیل کارگروهی در وزارت بهداشت برای پیگیری کالاهای آسیب‌رسان به سلامت خبر داد و افزود: تمام کالاهایی که مصرف بیش از حد آنها برای یک زندگی سالم مضر است، در این کارگروه احصا شده‌اند.

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه کالاهایی که شوری و چربی بیش از حد دارند و کالاهایی که اسید چرب ترانس و شکر بیش از حد دارند، کالاهای آسیب‌رسان به سلامت هستند، گفت: نمونه دیگری که می‌توان تأکید کرد، نوشابه است که مصرف بیش از حد آن برای سلامت فرد مضر است اما دلیل نمی‌شود که خوردن آن ممنوع باشد.

وی با عنوان این مطلب که لیست کالاهای آسیب‌رسان به سلامت مربوط به برند و تولید‌کننده خاصی نیست، بلکه نوع کالاست، اظهارداشت: خیارشور از نظر ما آسیب‌رسان به سلامت است. این لیست، یک جهت‌گیری تغذیه‌ای است.

وی در ارتباط با اظهارات وزیر بهداشت که عنوان داشته 20قلم کالای آسیب‌رسان به سلامت در این لیست قرار دارد، تأکید کرد: منظور وزیر، 20نوع برند و یا کارخانه نیست. بلکه 20نوع کالایی است که هر روز مصرف می‌کنیم. دیناروند در پاسخ به این سؤال که پفک و چیپس هم می‌تواند شامل این لیست باشد، گفت: بله! ولی به برند کاری نداریم. ما می‌گوییم غلات حجیم شده از دید ما برای سلامت مضر هستند و معتقدیم که در مصرف آنها نباید افراط شود.

رئیس سازمان غذا و دارو در ارتباط با وضعیت لیست ارائه‌شده از کالاهای آسیب‌رسان به سلامت، اظهارداشت: این لیست را به کارگروهی داده‌ایم که آنچه باید جمع‌بندی شود، این است که هزینه ارزش افزوده این کالاها بالاتر برود. مثلا اگر تا دیروز، ماست با چربی 15درصد را 1000تومان می‌خریدم، حالا بشود 1100تومان. برای اینکه، این هزینه صرف سلامت جامعه شود.

سابقه یک طرح

موضوع تهیه لیست کالاهای آسیب‌رسان به سلامت 3-2‌ماه گذشته برای نخستین‌بار از سوی وزیر بهداشت مطرح شد و او اظهار امیدواری کرد این فهرست محرمانه‌اش مورد توجه مسئولان ذیربط قرار گیرد، چراکه این محصولات و اقدامات به روح، روان و جسم مردم آسیب وارد می‌کند. پس از آن نیز دکتر سیدحسن هاشمی در پاسخ به سؤال خبرنگار همشهری مبنی بر اعلام جزئیات بیشتری از فهرست محرمانه محصولات آسیب‌رسان گفت:درباره مسائل محرمانه که نمی‌شود توضیحات بیشتری داد. اما فهرستی تهیه و تقدیم سازمان مدیریت شده و باید به دستگاه‌های ذیربط داده شود. در عین حال عوارض هر یک از اقلام این فهرست پیشنهاد شده است. قرار است جزئیات این کار در کمیته مربوطه تصویب شود. البته امیدوارم در آینده فهرست اقدامات آسیب‌رسان را هم تهیه و به مسئولان ذیربط ارائه کنیم. چون براساس سیاست‌های کلی سلامت، باید بر تمامی محصولات و خدمات زیان‌آور مالیات وضع شود.

پیش از این نیز دکتر عبدالرحمان رستمیان نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی خواستار اعلام این فهرست از سوی وزارت بهداشت شده و گفته بود: اطلاع‌رسانی درمورد کالاهای آسیب‌رسان به سلامت، از تکالیف قانونی وزارت بهداشت است.

چرا این فهرست مهم است

تهیه این فهرست و اعلام محرمانه آن پس از آن انجام می‌شود که در فروردین امسال رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست‌های کلی «سلامت» را ابلاغ کردند. یکی از موارد بند دهم این ابلاغیه «وضع عوارض بر محصولات و مواد و خدمات زیان‌آور سلامت» است که پیش‌نیاز آن تهیه فهرستی از این موارد است. حالا باید منتظر ماند و دید عاقبت این فهرست چه خواهد شد و آیا وضع عوارض موجب کاهش توجه مردم به آنها خواهد شد یا خیر؟ غلات حجیم شده، نوشابه‌های گازدار، انواع چیپس، داروهای فاقد مجوز ورود یا ساخت از وزارت بهداشت، خدمات سمپاشی فاقد مجوز، خدمات آرایشی (برنزه کردن با دستگاه‌های سولاریوم، خالکوبی، کاشت مو، ناخن و...)، خدمات مشاوره تغذیه مانند روش‌های لاغری و چاقی، داروهای لاغری و مکمل‌های چاقی، خدمات و اقدامات مداخله‌ای برای افزایش قد و خدمات بدنسازی فاقد مجوز وزارت بهداشت و... تعدادی از کالاها و خدماتی هستند که پیش از این از سوی وزارت بهداشت به‌عنوان آسیب رسان اعلام شده بودند.